Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:37:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mărţişorul - pe cale de dispariţie


1 martie 2013

Mărţişoarele tradiţionale sunt oferite tot mai rar femeilor sau capătă noi forme, cu o semnificaţie mult diferită de cea originală. În locul podoabelor purtate în piept, mulţi bărbaţi oferă acum o floare sau un „mărţişor comestibil“: bomboane, tablete de ciocolată sau prăjituri.

Alteori, mărţişorul dăruit la început de primăvară pentru a aduce noroc nu mai este doar simbolic. El este înlocuit cu un obiect practic sau cu unul de valoare, cum ar fi o broşă, un pandantiv ori o pereche de cercei din aur sau argint.

„Mulţi români caută utilitatea unui mărţişor, pentru că nu-i cunosc semnificaţiile. Să oferi un obiect util nu are nicio relevanţă pentru sărbătoarea de 1 martie. Pun această tendinţă pe seama necunoaşterii valorilor tradiţionale. Sunt oameni care sărbătoresc Crăciunul, dar nu au habar care este semnificaţia acestuia“, spune Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român din Capitală.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi roşu. Albul semnifică puritate şi energie, iar roşul protejează de rele în credinţa populară. „Şnurul este mai important decât obiectul ataşat lui. Acesta este mărţişorul autentic“, spune Virgil Niţulescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro