Vineri, 29 martie 2024 - 8:40:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


CNA / Emisiunile despre viaţa intimă a persoanei la TV doar după ora 24


29 martie 2013

Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane trebuie difuzate numai între orele 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei în cauză, potrivit unei Decizii de modificare a Codului audiovizual, adoptată joi de membrii CNA.

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de Decizie pentru modificarea şi completarea Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. Proiectul de Decizie a fost iniţial discutat de membrii CNA pe 26 şi 28 februarie, fiind apoi publicat pentru dezbatere publică pe site-ul CNA.

În şedinţa de joi, discuţia proiectului a fost reluată, cea mai mare parte dintre articolele adoptate pe 26 şi 28 februarie de membrii CNA rămânând neschimbată. În anumite cazuri, membrii CNA au ţinut cont de unele propuneri făcute de Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) şi de reprezentanţii unor radiodifuzori şi operatori de cablu.

Pe de altă parte, la propunerea Cristinei Trepcea, membru al CNA, în Decizia de modificare a Codului audiovizual a fost introdus un articol nou. Acesta prevede că "emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".

În şedinţa CNA, Cristina Trepcea şi-a motivat propunerea spunând că doreşte să îi protejeze "pe cei aflaţi în faţa televiziorului".

După aprobarea de către membrii CNA a deciziei de modificare a Codului, inclusiv cu noul articol propus de Cristina Trepcea, aceasta a declarat pentru MEDIAFAX că experienţa cu o serie de emisiuni care au intrat în dezbaterea Consiliului a făcut-o să se gândească la această modificare a Codului audiovizualului.

Un alt articol adoptat joi de membrii CNA este acela că "înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ, care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal : «Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii», menţiune ce va fi şi afişată, static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale".

De asemenea, potrivit unui alt articol adoptat joi de CNA, "ştirile sau relatările referitoare la violenţa din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului; face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a minorului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială".

Decizia mai prevede că imaginile în care minorii sunt implicaţi în acte de violenţă sau de natură implicit sau explicit sexuală, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă: reprezintă un interes public justificat; radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorilor, având acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora; radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi".

Totodată, la posturile de televiziune şi radio nu se mai poate comunica adresa paginii de internet în care sunt publicate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.

 

De asemenea, Decizia prevede că nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; scene de sex, limbaj sau comportament obscen; persoane în ipostaze degradante; lupte libere nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale; jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică.

O altă prevedere adoptată joi de CNA (în forma propusă în 28 februarie) este aceea că "radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat".

De asemenea, în cazul accidentelor, în special cele cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie: să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident; să respecte principiul prezumţiei de nevinovăţie; să fie completă, urmărindu-se evoluţia demersului juridic".

Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Decizia de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual va intra intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Laura Georgescu mai spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX,  că CNA a modificat şi completat Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prin "doi paşi mici pentru Consiliu, dar mari pentru România".

Potrivit preşedintelui CNA, Codul audiovizualului a fost modificat "întrucât măsurile luate pentru protecţia dezvoltării fizice, mintale şi morale a minorilor trebuie atent corelate cu dreptul fundamental la libertatea de expresie, aşa cum a fost stabilit în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro