Vineri, 29 martie 2024 - 1:39:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ştii în ce condiţii îţi poate fi ascultat telefonul?


9 aprilie 2013

SRI este singura autoritate, la nivel naţional, care poate asculta telefoanele de pe teritoriul României. Obţinerea mandatelor legale pentru interceptări presupune o procedură complicată, iar folosirea unor echipamente tehnologice în scopul obţinerii diferitelor date pe

Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a explicat că Serviciul Român de Informaţii este singura autoritate din România care are dreptul de a realiza interceptarea telefoanelor, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.

 

Pop a subliniat faptul că SRI nu are posibilitatea să asculte toată populaţia şi că există filtre speciale care extrage pasaje din conversaţii care pot fi transformate în probe judiciare.

"Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri. Există pârghii sau filtre, de control instituţional, care să nu permită un abuz de interceptare", a spus Georgian Pop.

Şeful Comisiei SRI a spus că mandatul de interceptare are număr şi date de identificare, aprobate de judecător, în absenţa cărora sistemul nu porneşte.

Pop a menţionat că orice persoană care foloseşte un echipament de interceptare, interzis prin lege, va plăti penal.

În medie 91% dintre autorizaţii sunt date în cazurile penale, iar 9% sunt mandate privind siguranţa naţională.

 

Există şi cazuri în care mandatele au fost respinse. De obicei trebuie să existe o solictare a unui ofiţer de caz, care trebuie să se asigure în legătură cu oportunitatea acelui caz. Pop a menţionat că un prim filtru este oportunitatea dată de şeful direct al acelui ofiţer, alt filtru este cel juridic, iar dacă sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile legale, rămâne o responsabilitate foarte mare pentru judecătorii care dau acordul.

SURSA: RTV.net

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro