Joi, 28 martie 2024 - 8:08:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şase nave de război au intrat în Portul Constanţa


13 aprilie 2013

Cele şase nave de război, componente ale Grupării navale Blackseafor, au acostat vineri dimineaţă în dana militară a Portului Constanţa Nord, pentru o escală de patru zile, în cadrul celei de-a XII-a activări a acestei forţe de cooperare internaţională.

Acordul de Constituire al Grupării Navale Blackseafor, a fost semnat pe 2 aprilie 2001, la Istanbul, unul dintre obiectivele Forţelor Navale Române fiind de a contribui la stabilitatea regională, prin întărirea păcii, stabilităţii şi dezvoltării relaţiilor de cooperare în regiunea Mării Negre.

Blackseafor este o forţă alcătuită din elemente navale (fregate, distrugătoare, corvete, nave de patrulare, dragoare de mine, nave amfibii sau nave auxiliare) ale tuturor naţiunilor de la Marea Neagră. Sub egida Blackseafor, periodic, sunt activate navele din grupare, care execută operaţii de căutare şi salvare pe mare (SAR), operaţii de asistenţă umanitară (HA), acţiuni împotriva minelor marine (MCM), protecţia mediului, vizite de prietenie şi altele, stabilite în comun de către toate părţile.

Anual, fiecare activare a Blackseafor este condusă de una dintre forţele statelor participante, aceasta fiind desemnată pe baza criteriului alfabetic. În perioada 2010 - 2011, pentru a doua oară de la constituirea grupării, comanda celei de-a X-a activări a fost exercitată de România, iar în prezent comanda celei de-a XII-a activări aparţine Turciei. Prima parte a celei de-a XII-a activări Blackseafor a avut loc în luna august 2012.

 

Sursa: Agerpres

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro