Joi, 28 martie 2024 - 5:46:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Actele de stare civilă se vor emite online


20 aprilie 2013

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) va evalua, în perioada următoare, ofertele depuse pentru sistemul informatic de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, proiect în valoare de 35 de milioane de euro, a anunţat instituţia. Pentru emiterea unui nou document se intenţionează ca cetăţenii să nu mai folosească decât cartea de identitate, restul documentelor regăsindu-se în sistem.

"Pe 17 aprilie s-a încheiat etapa de depunere a proiectelor pentru implementarea unui proiect la nivel naţional, care are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă. Perioada în care au putut fi făcute înregistrările online a fost 18 martie-17 aprilie. Bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de starea civilă este de 35 milioane de euro", se arată într-un comunicat al MSI.

Beneficiarul eligibil este un parteneriat între MSI, ca lider de proiect, Ministerul Afacerilor Interne (prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, MAI - DGCTI) şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Pentru emiterea unui nou document se intenţionează ca cetăţenii să nu mai folosească decât cartea de identitate, restul documentelor regăsindu-se în sistem.

"Nu este vorba de o simplă digitalizare a unor documente, ci de regândirea unor procese astfel încât cetăţenii să vadă plus valoare în viaţa lor în termeni de timp redus de interacţiune fizică cu autorităţile, iar acestea să poată gestiona fluid şi eficient informaţiile. Pentru prima oară în istoria României ne propunem să facem un istoric al documentelor de stare civilă din ultima sută de ani", a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

Realizarea sistemului va avea ca efecte creşterea gradului de transparenţă a prelucrării datelor de stare civilă, reducerea birocraţiei şi, implicit, a necesităţii de deplasare a cetăţeanului la oficiile de stare civilă, reducerea timpului necesar emiterii unui certificat de stare civil şi gestionarea coerentă şi asistată, prin mijloace IT, a unui volum important de activităţi de stare civilă.

Pentru acest proiect au fost alocate 154 milioane de lei, din care aproximativ fonduri europene - 127,358 milioane de lei bugetul de stat - 26,642 milioane de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro