Joi, 25 aprilie 2024 - 1:20:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tradiţii româneşti- ouă încondeiate


3 mai 2013

În nordul ţării, tradiţiile vechi sunt respectate cu sfinţenie. În Postul Paştelui, femeile încondeiază ouă, le pictează sau le împodobesc cu mărgele pentru a avea ce dărui musfirilor care le trec pragul în zi de sărbătoare. Munca extrem de migăloasă este răplătită de zâmbetele celor care prinesc aceste daruri.

Pe Valea Sălăuţei din judeţul Bistriţa-Năsăud, femeile îşi împodobesc ouăle cu ţesături cu mărgele, iar în Bucovina de Nord sătenii le înfrumuseţează cu ceară sau cu picturi biblice.

La baza tradiţiei de a înroşi ouă de Paşte stau mai multe legende, cea mai cunoscută fiind cea care relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat un coş cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Chiar dacă împodobitul ouălor pentru masa de Paşte este resposabilitatea femeilor, în familia Iospescu şi bărbaţii iubesc arta şi să decoreze ouăle cu mărgele pentru a fi cele mai deosebite.

În Bucovina de Nord, femeile pregătesc cu săptămâni înainte ouăle pentru încondeiat. Procesul nu este deloc uşor şi nici răsplătit pe măsură, dar nu vor să îşi uite tradiţiile.

Fiecare ou cere multă răbdare şi pricepere, secretul încondeierii ouălor cu ceară fiind transmis în familie. Fiecare model are o semnificaţie aparte, iar simbolistica culorilor este şi ea una specială: galbenul reprezintă lumina, viaţa; roşul simbolizează focul, dar şi sângele, iar negru este simbolul veşniciei.

Pe Valea Sălăuţei şi a Someşului, din Bistriţa-Năsăud, femeile au un meşteşug deosebit - împodobesc ouăle cu mărgele În tradiţia populară oul de Paşti are puteri miraculoase: vindecă boli, alungă răul, aduce sănătate, fertilitate şi frumuseţe.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro