Vineri, 29 martie 2024 - 10:57:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zimbrii liberi prin codrii Neamtului


13 mai 2013

Al doilea grup de zimbri eliberaţi în această primăvară în pădurile din comuna Crăcăoani, de echipa Parcului Natural Vânători Neamţ, s-a încadrat fără probleme în noile condiţii de mediu. Specialiştii vor ca turma să fie îndeajuns de mare încât să se poată apăra şi să se mărească, în timp, cu noi exemplare.

Odată puse în libertate, cele cinci exemplare s-au alăturat celorlalţi şapte zimbri (cinci adulţi şi doi pui) care hălăduiesc încă din martie 2012 în pădurile din zonă. Pe Valea Cracăului, în Neamţ, este singurul loc din România unde această specie de erbivore trăieşte în libertate.

Administraţia Parcului Natural intenţionează să aducă în toamnă alte patru exemplare din Suedia, de la o asociaţie parteneră, ca să completeze turma aflată acum în libertate. Specialiştii doresc astfel să formeze un nucleu de minim 20 de zimbri care se pot adapta mai uşor, şi pot face faţă prădătorilor. Doar în Ucraina, aproape de graniţa cu România, mai trăiesc alte exemplare în libertate, iar o întâlnire a celor două turme ar duce la îmbunătăţirea liniei genetice. Cele două eliberări realizate până acum s-au făcut prin proiectul denumit „Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ”. Acesta s-a desfăşurat în perioada 1 aprilie 2010 - 31 mai 2013 şi a avut o valoare totală de 1,4 milioane de lei, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4. Obiectivul major al proiectului derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a fost de creare a unei populaţii viabile de zimbri în libertate, în partea nordică a Carpaţilor Orientali şi de a obţine un statut de conservare favorabil pentru această specie.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro