Joi, 28 martie 2024 - 1:44:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Manuale tipărite, pe CD şi online, şcoli din 2014


23 mai 2013

Noile tipuri de manuale pentru învăţământul preuniversitar propuse de Ministerul Educaţiei, disponibile în trei variante (tipărite, pe CD şi on-line), urmează să ajungă în unităţile de învăţământ începând cu anul şcolar 2014-2015, conform Metodologiei privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor şcolare, lansată ieri în dezbatere publică.

Potrivit MEN, după aprobarea prin ordin de ministru a pachetului de reglementări în domeniul manualelor şcolare (prevăzută pentru 31 mai), se poate începe elaborarea proiectelor de manuale-pilot pentru clasa I. Ele pot fi elaborate de edituri, autori individuali, grupuri de autori sau societăţi economice şi vor fi evaluate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Conform calendarului întocmit de MEN, în noiembrie 2013 manualele pilot pentru clasa I vor ajunge în bibliotecile şcolare şi, în variantă digitală, pe website-ul www.manuale.edu.ro, iar abia din primăvara anului viitor ele vor putea fi comandate de cadrele didactice. Din anul şcolar următor vor fi disponibile manuale noi şi pentru clasele a II-a, a V-a şi a IX-a. Până în 2017 oficialii din educaţie şi-au propus să încheie procesul de schimbare a manualelor.

Într-un document explicativ postat pe site-ul ministerului, reprezentanţii MEN dau câteva detalii legate de modul de prezentare a viitoarelor manuale. „Principala noutate în domeniul manualelor şcolare se referă la faptul că manualul şcolar va fi însoţit de componenta digitală, stocată pe un CD şi disponibilă pe platforma www.manuale.edu.ro”, precizează MEN. Componenta digitală va cuprinde un pdf ce va conţine varianta tipărită a manualului, dar şi o serie de activităţi multimedia interactive de învăţare – AMII. Acestea din urmă vor fi sub formă de exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme sau simulări care aduc „un plus de profit cognitiv”.

Proiectele de manuale vor primi, la evaluare, un număr de puncte, în funcţie de respectarea anumitor criterii de calitate stabilite de MEN. Pentru a fi aprobat de minister, un proiect de manual va trebui să obţină minimum 57 de puncte din 70 posibile.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro