Marţi, 16 aprilie 2024 - 5:07:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Asta-i România: Harababură la Bac


6 iulie 2013

Procurorul Bogdan Staicu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a oferit explicaţii despre scandalul provocat de prezenţa poliţiştilor la liceul Dimitrie Bolintineanu, şi de intenţia audierii a 250 de elevi, care urmau să fie transportaţi cu două autocare

 

"Am efectuat luni percheziţii la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Interesul major a fost să nu perturbăm proba la limba şi literatura română care se susţinea în ziua respectivă. Accesul s-a făcut în săli s-a făcut doar după încheierea tezelor de către toţi candidaţii. Informaţiile pe care le aveam s-au confirmat în bună parte, au fost descoperite sume de bani nejustificate asupra unor supraveghetori şi au fost găsite 16 foi xeroxate cu răspunsurile corecte la acea probă. De asemenea, a fost găsită o listă cu anumiţi elevi, în legătură cu răspunsurile xeroxate găsite, este vorba despre 16 elevi. Drept urmare, există indicii temeinice în legătură cu infracţiunile de corupţie, era necesă audierea mai multor persoane implicate în acest examen, dar dat fiind faptul că ultima probă avea loc astăzi, nu am putut proceda până acum pentru a nu perturba candidaţii la Bacalaureat. Am intenţionat o etapizare a audierii elevilor, dat fiind faptul că vorbim despre 250 de elevi. Unii urmau să plece în vacanţă, unii puteau fi implicaţi în examene de admitere la facultate, motiv pentru care astăzi ne-am deplasat la liceul Bolintineanu pentru efectuarea de verificări şi pentru a stabili modalitatea prin care îi vom audia pe aceşti elevi. În situaţia în care au dorit să fie audiaţi astăzi, au fost întocmite procese verbale de citare, în care s-a convenit asupra unei date", a declarat reprezentantul Parchetului Bucureşti.

Acesta a oferit, de asemenea, lămuriri şi asupra aducerii autocarelor la liceu, dar şi a informaţiei vehiculate potrivit căreia elevilor li s-ar fi emis mandate de aducere. "Autocarele au fost aduse acolo pentru a facilita deplasarea celor care doreau să fie audiaţi, nu am vrut să-i supunem la costuri suplimentare. Părinţii se puteau interesa dacă elevii urmau să fie audiaţi astăzi, puteau să fie chiar de faţă, a existat un număr de telefon pentru informaţii în legătură cu elevii care doreau să fie audiaţi. (...) Dacă o persoană nu se prezintă la audieri, aceasta poate fi adusă cu mandat de aducere la sediul organului de cercetare. În situaţia noastră, nu s-a urmărit punerea în executare a mandatelor de aducere, ci doar s-a stabilit data la care va fi audiat fiecare elev. Li s-au explicat acestora prevederile legii, dacă nu se prezintă la data convenită în procesul verbal, atunci pot fi aduşi cu mandat de aducere. Am vrut ca toată lumea să fie conştientă de prevederile legii pentru a nu avea ulterior alte probleme", a adăugat Staicu.

 

Ce spune ministrul?

 

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat vineri, la Realitatea TV, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Bolintineanu" din Capitală, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "poliţia a lucrat foarte corect". Premierul Victor Ponta preciza, mai devreme, că s-a interesat şi că nu au existat mandate de aducere. Parchetul a precizat de asemenea că mandatele au fost de citare, nu de aducere.

Întrebat dacă are să le reproşeze ceva poliţiştilor, ministrul de Interne a răspuns că nu are ce să le reproşeze poliţiştilor care au acţionat în incinta Liceului "Bolintineanu" la ordinul procurorilor şi că urmează să fie verificată problema legată de percheziţiile corporale.

 

 

Ce spune Codul de procedură penală

 

Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate fi adusă cu mandat de aducere în faţa anchetatorilor sau a instanţei dacă nu s-a prezentat după ce a fost citată, iar ascultarea sau prezenţa ei este necesară.

"Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată, motivat, că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură", potrivit articolului 183, alineatul 2 din Codul de procedură penală.

În acelaşi articol se mai arată că persoanele aduse cu mandat nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât în timpul strict necesar pentru audierea lor, în afara cazului în care s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora.

"Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar", potrivit articolului 183, alineatul 4 din Codul de procedură penală.

Mandatul de aducere este pus în executare prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare.

În cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare din motive de boală sau din alte motive, poliţiştii vor consemna acest lucru într-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală sau instanţei.

"Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată", se precizează în articolul 184, alineatul 3, indice 1 din Codul de procedură penală.

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro