Miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:51:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Salvare spectaculoasă a speolgilor din Alba


8 iulie 2013

Operaţiune spectaculoasă în judeţul Alba. 50 de speologi din toată ţara au participat la unul dintre cele mai grele exerciţii de salvare din mediul subteran.

Potrivit scenariului, ei au avut misiunea dificilă de a elibera o tânără care se afla la peste 1 kilometru în adâncuri. Totul s-a întâmplat în Peştera Huda lui Papara, unde acum 3 ani patru persoane au fost surprinse de o viitură.
Pentru a face faţă provocării, speologii s-au împărţit în 11 echipe. Misiunea lor, să salveze o tânără cu fractura de femur.
Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza râului subteran care putea inunda peştera în orice moment. În unele locuri apa rece depăşea 1,70 metri.
Pe terenul periculos chiar şi pentru cei experimentaţi, speologii s-au chinuit ore întregi pentru a trage targa până în gura peşterii.
Daniel Liba, reprezentant Salva Speo România: "Creşterea bruscă a apei în subteran face imposibilă ieşirea echipelor din subteran".
Aşa a şi fost. Salvatorii au reuşit să scoată victima după 7 ore de trudă în care şi-au pus viaţa în pericol pentru a se antrena pentru situaţiile reale.
În 2010, în peştera Huda lui Papara, patru persoane au fost surprinsă de o viitură. Evacuarea a fost posibilă după 15 ore, cu ajutorul speologilor salvatori.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro