Vineri, 29 martie 2024 - 8:09:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un nou caz de sclavi români în Germania


16 iulie 2013

Profitând de disperarea românilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, angajatorii împing relaţia cu angajaţii până în pragul sclaviei.
 
Cristian Vlăsceanu este zidar şi a mai lucrat anul trecut în Germania, cu acte în regulă. Între timp şi-a recuperat majoritatea reţinerilor pe care le face statul german dintr-un salariu legal plătit şi pe care, odată plecat în ţara din care provii, ai dreptul să le recuperezi - asigurarea de pensie şi alte taxe şi impozite. Anul trecut, câştiga lunar în jur de 1200 de euro. Anul acesta, Un prieten i-a propus să se întoarcă în Germania prin firma buzoiană Prodinvest 94 SA. A acceptat fără reţinere, mai ales că prietenul lucrase deja cu angajatorul pe care îl recomanda.
 
De la Buzău, Cristian Vlăsceanu a primit toate asigurările că angajarea se va face conform normelor germane. I s-a comunicat ca acestea se vor semna la sosirea în Germania, la Knittlingen. Dar nici Cristian Vlăsceanu şi nici ceilalţi nouă colegi cu care a intrat în încurcătură nu ştiau o boabă de germană. Au semnat, de bună credinţă fiind, două hârtii fără să pună la îndoială spusele angajatorului, Florin Posedaru, patronul firmei buzoiene Prodinvest 94: una era pentru luarea în spaţiu, cea de-a doua pentru permis de muncă. Nu a fost nimeni să le traducă ce scrie acolo, aşa că au semnat, pur şi simplu. Şi nici nu au primit un al doilea exemplar al documentelor pe care şi-au pus semnătura.
 
După trei luni în care nu şi-au primit salariul, Vlăsceanu şi alţi doi dintre cei zece colegi au refuzat să mai iasă la muncă. Impreună au contactat Ambasada României, oficialii statului au luat legătura cu angajatorul şi astfel au aflat că, de fapt, ei nici măcar nu sunt angajaţi ci asociaţi cu Posedaru în firma URS Bau. Documentele în limba germană pe care le semnaseră erau un act prin care fiecare în parte deveneau persoane fizice autorizate. Fiecare dintre aceste PFA-uri se asocia cu PFA-ul Florin Posedaru şi cu celelalte persoane fizice autorizate, grupate, împreună, în URS Bau.
 
Pe fir a intrat şi Confederaţia Germană a Sindicatelor (DGB), care, prin programul "Mobilitate echitabilă" încearcă să vină în întâmpinarea muncitorilor provenind din Europa Centrală şi de Est ajunşi în situaţia în care se află acum Vlăsceanu şi colegii săi din Knittlingen.
 
Deutsche Welle a încercat să ia legătura cu Florin Posedaru dar acesta nu a răspuns la nici unul din cele două numere de telefon. Pe de altă parte, secretara firmei din Buzău refuză să dea orice fel de relaţii despre afacerile lui Florin Posedaru sau despre filiera muncitorilor români trimişi de Prodinvest 94 în Germania.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro