Marţi, 16 aprilie 2024 - 10:49:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Omagiu marelui prof.arh. Toma T. Socolescu


22 iulie 2013

Toma T. Socolescu. Arhitect român. 1883-1960. Astfel este intitulat albumul de fotografii comentate, realizat de Zina şi Ionuţ Macri, cu sprijinul lui Constantin Ilie, un inginer pensionar din com. Păuleşti, care şi-a dedicat o bună parte din viaţă studierii şi revalorificării operei arhitecturale a prof.arh. Toma T. Socolescu, născut în Ploieşti, la 20 iulie 1883, carte lansată la Biblioteca N.Iorga, cu ocazia comemorării a 130 de ani de la moartea sa, în prezenţa autorilor şi a unui numeros public. ”Prin acest album, realizat cu sprijinul neprecupeţit al dlui ing. Ilie, la care s-a adăugat aportul Uniunii Arhitecţilor din România, am muncit timp de peste doi ani, timp în care am încercat să surprindem cât mai mult din creaţia marelui arh. Toma T. Socolescu, aşa cum  a proiecta-o şi imaginat-o el. Multe dintre clădirile sale au dispărut din păcate - acesta-i mersul istoriei - dar noi cred şi sper că am reuşit să realizăm o radiografie cât mai  completă a operei sale”, a mărturisit dna Zina Macri.

 Un alt moment de omagiere al marelui dispărut a avut loc la Catedrala Sf.Ioan Botezătorul, unde, după o slujbă religioasă, s-a lansat cartea ”Note şi comentarii” din viaţa şi opera lui Toma T. Socolescu, lucrare realizată de Societatea culturală ”Ploieşti Mileniul III”. De asemenea, la bustul din faţa Halelor Centrale,  au fost depuse buchete de flori din partea Primăriei Ploieşti, a Bibliotecii N.Iorga şi a Muzeului judeţean de istorie şi arheologie.

 Marele arhitect - cel care a proiectat Halele Centrale, Catedrala Sf.Ioan Botezătorul, Palatul de Justiţie, Palatul Şcoalelor Comerciale, Muzeul de Arte Frumoase ş.a. - a fost pe nedrept dat uitării până în 2010, când, prin strădania celor care îl preţuiesc, vălul uitării a început să cadă, realizările şi imaginea sa au fost puse în evidenţă. La Păuleşti, unde Socolescu a locuit şi a fost primar, i s-a ridicat un bust, în faţa şcolii pe care a ctitorit-o, iar un alt bust a fost instalat la Ploieşti, în faţa Halelor Centrale. În municipiul nostru, pe monumentele lui de arhitectură, au fost încastrate plăci memoriale, iar piaţa centrală, înfiinţată de el în martie 1920, în ultima zi de mandat ca primar, îi poartă numele. Alte două busturi ale prof.arh. se află în rotonda Bibliotecii N. Iorga din Ploieşti şi un altul, cel mai vechi, creat de sculptorul Al. Călinescu, se pare niciodată expus, există în tezaurul Muzeului de Artă Ploieşti. Dar cel mai important este faptul că Primăria i-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti.

După cum se cunoaşte, în timpul vieţii sale, prof.arh.Toma T.Socolescu a fost aspru persecutat de Securitate pentru că a refuzat să se înregimenteze în partidul comunist. A fost evacuat din casa  lui din Păuleşti, bunurile i-au fost confiscate, fiind silit să se mute în Bucureşti, unde, în 1960, a şi murit. Printre cele mai ”păcătoase” pedepse a fost şi ridicarea blocului ”7 etaje”, la circa 1o m de zidul Catedralei, menit să obtureze vizibilitatea măreţului monument de la distanţă, aşa cum îşi propusese Socolescu. Mai nou, după 1990, pe ”frontispiciul” blocului ”7 etaje”a  fost instalată o reclamă de tratare a...hemoroizilor, semn că administraţia municipală o cam doare în cur!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro