Joi, 25 aprilie 2024 - 5:41:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Poţi beneficia de pensie, ajutor de somaj şi asigurări de sănătate chiar dacă nu ai contract de muncă


17 august 2013

Mulţi dintre românii care au nevoie să-şi completeze stagiul de cotizare sau să-şi mărească punctul de pensie aleg să încheie un contract privat de asigurări cu casa de pensii de care aparţin. Spre deosebire de un contract de muncă cu o firmă privată, unde ar trebui plătit şi impozitul pe venit, contribuţii la sănătate sau şomaj, la acesta se plăteşte doar contribuţia la fondul de pensii (CAS), care este în jur de 30%.

La salariul minim pe economie, CAS-ul este de 244 de lei, însă puteţi alege să vă asiguraţi pe o sumă mai mare. Cu cât contribui mai mult la asigurările sociale, cu atât şi pensia de care te vei bucura la bătrâneţe va fi mai mare. La un venit de 1.000 de lei, trebuie să scoţi din buzunar pentru CAS puţin peste 300 de lei.

Persoane care au mai nevoie de câteva zile sau luni pentru a atinge stagiul de cotizare, cât şi persoane fără un contract de muncă sau care lucrează la negru aleg să încheie astfel de contracte. Aceste contracte sunt perfect legale, numai că nu sunt retroactive.

Dacă doriţi să fiţi asigurat şi în sistemul medical sau să beneficiaţi de şomaj, aveţi posibilitatea legală să cotizaţi după acelaşi model, la casa teritorială de sănătate, respectiv la Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă. La sănătate, contribuţia lunară minimă este de 5,5% din salariul mediu brut (800 de lei) - în jur de 40 de lei. Contribuţia datorată la şomaj este de 0,5% din venitul minim brut, adică în jur de 4 lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro