Joi, 28 martie 2024 - 2:58:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


UE vrea limitatoare de viteză care să nu permită maşinilor să depăşească 112 km/oră


3 septembrie 2013

O iniţiativă de directivă europeană prevede dotarea din fabrică a fiecărui autoturism cu un sistem video care nu doar să facă imposibilă circularea cu peste 112 km/oră, dar care să adapteze automat viteza de deplasare în funcţie de limitările afişate pe fiecare porţiune de drum. Posesorii de autoturisme vechi, fără acest dispozitiv, ar putea fi obligaţi să monteze sistemul în service.

Noile propuneri luate în calcul de Bruxelles prevăd dotarea autoturismelor cu aparatură video care poate identifica şi procesa semnele rutiere prin care este anunţată limita legală de viteză. Şoferii ar putea fi mai întâi avertizaţi asupra faptului că depăşesc limita legală şi, dacă nu se conformează, sistemul ar adapta automat viteza maşinii în funcţie de indicatoarele din fiecare zonă, apăsând pedala de frână în cazul în care limita este depăşită.

O alternativă la astfel de camere video, deja contestate de societatea civilă din cauza posibilei intruziuni în viaţa privată, există deja şi funcţionează pe baza sateliţilor. Practic, aceştia ar transmite în timp real informaţii privind limitele de viteză din zonele în care rulează maşinile, fiind dublat de accelaşi sistem automat care să le pună în aplicare. Aceste tehnologii sunt numite ISA - adaptare inteligentă a vitezei, iar câteva modele de automobile sunt dotate deja de producători cu astfel de sisteme.

Măsurile au fost anunţate de Direcţia Generală pentru Mobilitate şi Transporturi a UE ca parte a eforturilor de a reduce numărul victimelor înregistrate în accidente rutiere. Anual, în UE se înregistrează peste 1,5 milioane de victime în astfel de accidente, în urma cărora aproximativ 30.000 de persoane îşi pierd vieţile, iar alte 150.000 rămân cu dizabilităţi fizice permanente.

Propunerile nu sunt primite însă cu entuziasm. Miniştrii Transporturilor din UE ar fi fost deja consultaţi neoficial cu privire la iniţiativă, iar Marea Britanie a anunţat că se opune categoric.

Asociaţia Automobiliştilor din Marea Britanie este una dintre cele mai puternice voci împotriva propunerii şi susţine că aceasta este chiar periculoasă.

Surse din cadrul Registrului Auto Român (RAR) susţin că, în ţara noastră maşinile de transport marfă şi cele de transport persoane sunt dotate cu limitatoare de viteză încă din 2006. În ţara noastră, din 1 octombrie 2006, toate vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri sunt dotate cu tahografe şi limitatoare de viteză.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro