Vineri, 29 martie 2024 - 7:31:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cea mai mare stea din Univers va exploda


22 octombrie 2013

Cea mai mare stea cunoscută până în prezent este pe moarte, iar într-un final va exploda, au anunţat astronomii, relatează AFP, potrivit huffingtonpost.com.

Folosind un telescop de la Observatorul European Austral din Chile, astronomii au studiat steaua W26. Aflată la aproximativ 16.000 de ani lumină distanţă de Pământ, în constelaţia Ara (numită şi Altarul), steaua are un diametru de 3.000 mai mare decât cel al Soarelui.

W26, observată pentru prima dată în anul 1998, este o gigantă roşie. De regulă, stelele de acest fel mai au de trăit doar câteva milioane de ani înainte de a-şi epuiza combustibilul nuclear şi de a exploda.

Potrivit studiului publicat în jurnalul „Informări lunare” al Societăţii Astronomice Regale din Marea Britanie, W26 devine tot mai instabilă şi îşi pierde straturile de la exterior, acesta fiind unul dintre semnele care anunţă moartea stelei.

Într-un comunicat de presă, Societatea Astronomică Regală a arătat că W26 este „cea mai mare stea cunoscută până acum”. Observaţiile sugerează că „W26 se apropie de sfârşitul vieţii sale şi că, într-un final, va exploda sub forma unei supernove (o explozie stelară – n.r.)”.

Steaua este înconjurată de un nor de hidrogen strălucitor, alcătuit din atomi care şi-au pierdut electronii. „Prezenţa norului şi luminozitatea stelară ridicată sugerează că W26 este o gigantă roşie care trece printr-o pierdere extremă de masă”, se mai arată în studiu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro