Vineri, 29 martie 2024 - 2:53:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Preţul crizei din sănătate este plătit de pacienţi


18 martie 2014

Un medicament împotriva ulcerului, unul împotriva infecţiilor, altul pentru colesterol mărit şi încă două pentru tensiune. Împreună costă mai puţin de 100 de lei. Sunt medicamente alese de pacienţi tocmai datorită preţului. Iar acesta poate fi chiar mai mic, în cazul în care există şi o reţetă de la medic, pentru că toate sunt medicamente compensate.

Însă, exact aceleaşi medicamente, în forma lor originală lansată pe piaţă, ar costa cu mult mai mult - aproape 220 de lei. Adică, mai mult decât dublu, iar diferenţa ar trebui suportată de pacient.

Specialiştii spun că sunt câteva sute de medicamente ieftine, cu preţuri până în 30 de lei, care au dispărut deja din farmacii. Ele sunt înlocuite de variante mai scumpe, pentru care pacientul achită coplata. Producătorii spun că acest lucru se întâmplă din cauza reglementărilor impuse de Ministerul Sănătăţii. Statul aplică aceeaşi taxă de clawback şi pentru o firmă care produce tratamente ieftine şi pentru una care produce pastile scumpe.

Ministerul Sănătăţii mai pregăteşte o măsură care va avea efecte în lanţ, spun producătorii de medicamente: îngheţarea preţurilor la un curs de schimb al euro de 4,26 de lei, ceea ce înseamnă, din start, pierderi de 7-8% pentru fabricanţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro