Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:06:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mii de amenzi pentru lipsa rovignetei anulante în instanţă


20 ianuarie 2012

rovigneta.roJudecătorii clujeni au anulat în masă procesele verbale de amendă pentru şoferii care au fost surprinşi de camerele video circulând fără rovinietă. Motivul invocat de mai mulţi avocaţi şi admis de magistraţi este acele că amenzile primite prin poştă nu sunt semnate olograf, ci poartă doar semnătura electronică a CNADNR.

Găselniţa juridică speculată de avocaţi i-a prins descoperiţi pe cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Până acum, şoferii care circulau pe drumurile naţionale fără rovinietă şi erau surprinşi de camerele video, primeau acasă procese-verbale de sancţionare emise de CNADNR, cu sume usturătoare – între 250 şi 500 de lei, la care se adăuga un tarif de despăgubire de 118 lei.

Amenzile sunt generate automat, printate, ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere şi trimise prin poştă având semnătură electronică. Însă legea spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă, în timp ce a doua este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic", iar acest lucru a fost speculat de avocaţi care spun că oamenii pe care îi apără primesc amenzile pe hârtie şi nu "printr-un program informatic".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro