Joi, 18 ianuarie 2018 - 12:00:25
EUR
EURO = 4.6573 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8067 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

România, ţara celor 12 clase


21 iunie 2012

studentiRomânia are cea mai mică rată de absolvire a învăţământului superior din Europa. Cum se explică acest paradox, într-una dintre ţările cu cele mai multe universităţi de pe continent?

Doar unul din cinci români de până în 35 de ani a absolvit o formă de învăţământ superior. De mirare, nu? Cu atât mai mult cu cât instituţiile din sistemul universitar autohton sunt cunoscute mai degrabă pentru titulatura de „fabrici de diplome“ decât pentru criteriile dure de admitere.

Şi asta, în condiţiile în care numărul absolvenţilor români (de doar 4,5 milioane, în anul 2000) a cunoscut o creştere spectaculoasă, de peste zece procente anual - spre comparaţie, media la nivelul UE a fost de 2,3%. Iar această pondere va creşte, probabil, în continuare, cu atât mai mult cu cât „noi, ca şi Ungaria şi Bulgaria, avem un învăţământ de foarte slabă calitate, cu foarte multe universităţi neperformante şi cu o reală explozie de diplome în domenii precum ştiinţele economice şi ştiinţele sociale“, spune Cătălin Ghinăraru, cercetător în domeniul muncii şi protecţiei sociale.

Şi totuşi, revenind, avem cea mai mică rată de absolvire de pe continent. În cuvintele specialistului sus-menţionat, una dintre explicaţii este evidentă: „să nu uităm că jumătate din România trăieşte în rural, marea masă a studenţilor provenind din mediul urban mare. Din această perspectivă pare atât de mic numărul de absolvenţi, pentru că suntem obişnuiţi ca toată lumea de la oraş să aibă măcar o diplomă de facultate, dacă nu şi de masterat sau de doctorat“.

„Intelectualii“, de trei ori mai avuţi

Potrivit diverselor analize ale Eurostat (institutul de statistică al UE), „există o legătură de necontestat între gradul de participare la învăţământul terţiar şi produsul intern brut per capita“ - aşa se face că cele mai mari rate sunt raportate de Luxemburg, Irlanda şi Marea Britanie. Aşadar, chiar dacă pare foarte mică., „cifra este realistă, iar în analiza ei trebuie să ţinem minte că am pornit de la o valoare extrem de joasă. Ba chiar mi se pare o pondere prea mare, raportat la posibilităţile reale ale economiei româneşti de a absorbi această masă de oameni, raportat la PIB/capita şi la alţi indicatori similari.“, spune Cătălin Ghinăraru.

Ce impact are această ne­con­cordanţă asupra pieţei muncii? Deşi, din totalul categoriilor sociale analizate la nivelul UE, absolvenţii de facultate înregistrează cea mai mică rată a şomajului, un raport al Comisiei arată că există şase state în care numărul persoanelor cu studii superioare rămase fără loc de muncă s-a dublat. Şi, din păcate, România se numără printre ele.

Alţi factori care au stat la baza acestui record negativ sunt abandonul şcolar (există facultăţi a căror cohortă de studenţi se înjumătăţeşte între primul şi ultimul an) sau lipsa precedentului - potrivit analizelor Comisiei, copiii au şanse cu 50% mai mari de a urma o formă de învăţământ superior dacă ambii părinţi au o diplomă universitară, cazuri care la noi cad mai degrabă în categoria excepţiilor.

Trăgând linie, mai merită amintit că ţara noastră are cea mai mică rată de absolvenţi chiar şi în condiţiile în care diploma aduce după sine o creştere masivă a salariului: aşa se face că, în România, diferenţa dintre veniturile persoanelor cu studii gimnaziale şi ale celor cu diplomă universitară este cea mai mare din Europa, cei din urmă câştigând în medie 4.400 de euro pe an, faţă de 1.600 de euro, cât le revin angajaţilor cu opt clase, sau de 2.500 de euro, cât primesc absolvenţii de liceu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(15 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Aveti noroc in tranzactii comerciale. In viata particulara, intentionati sa faceti schimbari cu care familia este de acord. Dupa-amiaza puteti sa faceti planuri de viitor impreuna cu partenerul de viata, dar va sfatuim sa nu va puneti mari sperante intr-o suma de bani pe care ar trebui sa o primiti. taur Aveti o zi incarcata, cu multe probleme de rezolvat, atat de serviciu, cat si personale. Reusiti sa va descurcati, gratie intuitiei si ideilor originale. Relatiile cu cei din jur sunt foarte bune, insa va recomandam sa dati dovada de multa diplomatie. Tineti cont si de parerile celor mai tineri!
GEMENI RAC
gemeni Dimineata survin evenimente neprevazute, care va modifica programul. Fie primiti musafiri din alta localitate, fie plecati intr-o calatorie la rude. Um membru al familiei va ajuta sa rezolvati o problema de afaceri. rac Va recomandam sa nu va faceti un program strict, pentru ca vor surveni numeroase schimbari. Dimineata va intalniti cu un fost coleg de serviciu, cu care este posibil sa va petreceti dupa-amiaza. Astazi puteti sa luati decizii transante, pentru a rezolva probleme de familie. Evitati speculatiile financiare!
LEU FECIOARĂ
leu Aveti ocazia sa va folositi talentul artistic. Imaginatia va ajuta mult si colaborati foarte bine cu anturajul. Nu ezitati sa incepeti o activitate noua! Aveti sanse mari pe plan profesional si in afaceri. Seara sunteti invitat la prieteni. Nu neglijati odihna! fecioara Doriti sa faceti o schimbare radicala in viata dumneavoastra si va ganditi la o metoda originala. Pentru aceasta, trebuie sa faceti mai multe drumuri scurte, impreuna cu partenerul de viata. Va recomandam sa va organizati mai eficient. Profitati de acest moment favorabil si de ajutorul unei rude!
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa va dezamageasca lipsa de corectitudine a unui partener de afaceri. Va recomandam sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu le puteti respecta. Sentimentele contradictorii din prima parte a zilei se risipesc dupa ce aflati ca va vin musafiri din alta localitate. scorpion Datorita intuitiei si talentului din prima parte a zilei, aveti realizari deoasebite pe plan profesional si social. Va recomandam sa nu va lasati luat de val si sa nu fortati lucrurile. S-ar putea sa plecati pe neasteptate intr-o calatorie lunga, in interes familial.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Puteti sa va faceti planuri de viitor si sa incepeti noi activitati in domeniul social, care va vor aduce satisfactii. Spre seara, va simtiti foarte bine in compania prietenilor si a persoanei dragi. Nu va pripiti daca aveti de luat decizii importante! capricorn De dimineata aveti o imaginatie debordanta, iar intuitia va ajuta mult. Chiar daca nu aveti o situatie financiara prea buna, sunteti entuziast si dornic sa va apucati de afaceri. Va sfatuim sa va puneti la treaba inventivitatea si talentul. Dupa-amiaza, este posibil sa suferiti o deziluzie pe plan sentimental. Nu va lasati afectat!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Imaginatia va ajuta sa rezolvati rapid problemele de serviciu. Sefii isi pun mari sperante in dumneavoastra. Dupa-amiaza, mergeti intr-o vizita la prieteni si planificati o scurta calatorie. Va recomandam sa tineti cont si de parerile partenerului de viata. pesti Obtineti multe satisfactii pe plan social si profesional, gratie creativitatii si intuitiei. Sunteti nevoit sa plecati de urgenta intr-o delegatie, in care reusiti sa rezolvati si cateva probleme personale. Spre seara, aveti ocazia sa luati o decizie importanta intr-o problema sentimentala. Va sfatuim sa fiti prudent.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro