Joi, 18 aprilie 2024 - 5:57:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Spitalele se vor organiza ca fundaţii sau firme.


23 decembrie 2011

spitalSpitalele se vor putea organiza în asociaţii, ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate vor fi introduse case de asigurări private de sănătate, iar pe lângă medicii de familie vor apărea cei angajaţi de primărie.

Acestea sunt câteva dintre modificările importante aduse prin proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, anunţate, joi, în conferinţă de presă, de ministrul Ladislau Ritli.

Conform proiectului de act normativ se va păstra în aceeaşi formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate.

"Practic, o schimbare esenţială în sistem va fi legată de interpunerea între CNAS şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, care va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă în gestionarea fondurilor, şi care va stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru a atrage cât mai mulţi asiguraţi", a declarat ministrul Sănătăţii.

Un al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul supus dezbaterii publice este cel al segmentului care consumă/utilizează peste 50% din buget, respectiv sectorul spitalicesc.

"Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială. De asemenea, acestea se vor putea organiza în asociaţii", a mai adăugat ministrul Ritli.

Noua structură ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de acţiune la toate nivelele, de la personal (inclusiv salarizarea diferenţiată) până la structură şi dotare, menţinând însă proprietatea la nivelul instituţiilor publice. În proiect, există însă şi varianta ca acolo unde se doreşte să fie atraşi noi parteneri sub diferite modalităţi care astăzi nu sunt posibile).

"Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări importante. Pe lângă medicul de familie va apare medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primăria vor fi angajaţi în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăţi în acordarea de asistenţă medicală", a precizat Ladislau Ritli.

Noul proiect legislativ, mai prevede modificări în ceea ce priveşte utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar şi a calităţii serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii. În acest sens, se propune creearea unei agenţii pentru informaţii şi calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice.

La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta va fi transmis, pentru punct de vedere, către toate organizaţiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro