Vineri, 19 aprilie 2024 - 4:22:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava



Acesta s-a născut în oraşul Trapezunt, în jurul anului 1300, din părinţi binecredincioşi şi foarte iubitori de Hristos. Fiind negustor de mărfuri, evlaviosul Ioan a plecat cu corabia spre Cetatea Albă, aflată pe atunci în stăpânirea tătarilor. Având mai multe discuţii de credinţă cu un negustor veneţian, acesta l-a pârât la dregătorul cetăţii că ar dori să se închine idolilor. Ioan, mărturisind pe Hristos cu tărie şi curaj, a fost chinuit crunt.

Văzându-l statornic în dreapta credinţă a fost legat de coada unui cal neînvăţat şi târât pe uliţele Cetăţii Albe, până când un iudeu fanatic i-a tăiat capul cu sabia. Noaptea, văzându-se cor de îngeri şi făclii aprinse în jurul trupului său, Sfintele lui moaşte au fost luate cu cinste şi aşezate în biserica ortodoxă din Cetatea Albă, unde au stat 70 de ani, făcând multe minuni.

În anul 1402, la 2 iunie, moaştele Sfântului Mucenic Ioan, numit ,,cel Nou", au fost aduse cu mare cinste şi aşezate în biserica ,,Mirăuţilor" din Suceava, iar mai târziu strămutate în noua catedrală, de Bogdan al III-lea, unde se află până astăzi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro