Vineri, 29 martie 2024 - 12:04:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi



Spiritul nostru are nevoie să ne amintim în fiecare zi de câte un sfânt...

Pe data de 7 iulie o pomenim pe Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi. Aceasta s-a născut în zilele împăratului Diocleţian din părinţi creştini, care neputând avea copii, s-au rugat Lui Dumnezeu, făgăduind să-i dăruiască copilul ce se va naşte. Pruncul născut în zi de duminică a primit numele de Chiriachi şi au hrănit-o cu învăţătura şi cuvântul Lui Dumnezeu.

Când păgânul împărat a ridicat prigoană asupra creştinilor, au fost pârâţi şi părinţii sfintei împreună cu dânsa. Au fost bătuţi şi separaţi de copilă, care a fost trimisă la cezarul Maximian, în Nicomidia. Acesta cercetând-o şi aflând-o tare în credinţa lui Hristos, a poruncit să fie crunt bătută. În ciuda bătăilor, sfânta zicea: “Nu te înşela, Maximiane, căci niciodată nu mă vei birui, căci harul lui Dumnezeu îmi este de ajutor”. Atunci cezarul a trimis-o la Ilarion, stăpânitorul Bitiniei, care a dus-o în capiştea idolilor. Acolo, rugându-se sfânta, s-a făcut cutremur mare încât s-au zdrobit idolii şi s-au făcut praf; după aceasta a urmat o furtună de vânt, care a împrăştiat în văzduh praful idolilor, şi un fulger a ars faţa stăpânitorului, care căzând din scaun a murit.

Stăpânitorul care a urmat, a supus-o iar la felurite chinuri şi văzând că rămâne nevătămată, a hotărât să fie ucisă afară din cetate, prin tăierea capului. Sfânta a cerut vreme să se roage şi după ce s-a rugat mult, învăţându-i pe creştinii ce-i urmaseră, s-a culcat pe pământ şi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Ostaşii care s-au apropiat, vrând să-i taie capul, s-au înspăimântat şi au auzit glas dumnezeiesc: “Mergeţi, fraţilor şi propovăduiţi măririle lui Dumnezeu, iar ei întorcându-se au slăvit pe Dumnezeu.

Acum Sfânta Muceniţă Chiriachi petrece în ceruri viaţă îmbelşugată în bunătăţi şi se roagă pentru noi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro