Joi, 28 martie 2024 - 11:52:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei


30 august 2013

Mitropolitul Varlaam Moţoc a fost unul din cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. S-a născut în judeţul Vrancea, în anul 1580, dintr-o familie de ţărani răzeşi, foarte iubitori de Hristos şi din botez, se chema Vasile. Fiind chemat să slujească biserica şi primind o educaţie aleasă, din copilărie a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ. Auzind de vestitul egumen Dosoftei de la schitul lui Zosima şi de petrecerea sihaştrilor de pe valea pârâului Secu, s-a stabilit aici şi timp de cincisprezece ani, a fost întru toate ascultător dacălului său, deprinzând de la el dragostea de Dumnezeu şi multă cunoştinţă de carte. În anul 1606, egumenul Dosoftei se mută din viaţa aceasta, iar în anul 1608, ieromonahul Varlaam, nume primit la călugărie, este ales egumen al mănăstirii Secu, iar mai târziu, hirotonit şi aşezat mitropolit al Moldovei, păstorind biserica Lui Hristos timp de douăzeci şi unu de ani. Apăsat de bătrâneţe, în anul 1653 se retrage la metanie, iar în 1657, la 19 decembrie, se mută din viaţa aceasta şi este înmormântat alături de biserică.

Acest vas ales a fost din pruncie umbrit de darul Duhului Sfânt şi înzestrat cu multă înţelepciune şi râvnă spre cele dumnezeişti, făcându-se părinte luminat al Moldovei, învăţând pe toţi frica de Dumnezeu şi dreapta credinţă ortodoxă. Cea dintâi grijă a fost să-şi hrănească poporul cu cărţi de slujbă şi de învăţătură creştinească, în limba română, tipărind la prima tipografie din Moldova, la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, trei cărţi din cele mai importante: „Cazania lui Varlaam”, „Şapte taine ale Bisericii”, „Răspunsul la Catehismul Calvinesc”.

La îndemnul Mitropolitului Varlaam, Vasile Lupu a zidit la Iaşi, una din cele mai frumoase biserici din ţară, biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi şi alte lăcaşe de cult: Mănăstirea Agapia Nouă, Mănăstirea Hlincea – Iaşi, Mănăstirea Golia – Iaşi, Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Iaşi, Biserica Sfântul Atanasie din Copou – Iaşi, Biserica din satul Şerbeşti – Neamţ, Biserica Stelea din Târgovişte şi a oferit numeroase danii, la celelalte mănăstiri. Plătindu-se din visteria ţării toate datoriile bisericii din Constantinopol către turci, patriarhul şi sinodul dăruiesc Moldovei moaştele Cuvioasei Parascheva, spre mângâierea poporului binecredincios, care au fost aşezate cu mare cinste, în biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi.

Aşa a păstorit Mitropolitul Varlaam biserica Moldovei, jertfindu-se, după a sa putere, pentru mântuirea turmei încredinţate lui de Hristos.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro