Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:48:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria


11 septembrie 2013

În jurul anului 472, pe vremea împăratului Zenon, trăia în oraşul Alexandria, o femeie tânără numită Teodora. Părinţii ei, oameni cu stare, au măritat-o de tânără cu un om de seamă din acel oraş, dar s-a lăsat ademenită de stăruinţele unui tânăr şi a căzut în desfrânare. După păcat, era întristată peste măsură, ca una ce singură îşi stricase viaţa şi în taină a început a se tângui cu amar.

Văzând că nu poate scăpa de întristare, a mers la mari depărtări, la o mânăstire de călugări şi, lepădând îmbrăcămintea femeiască, şi-a pus numele de Teodor şi a fost primită ca monah, neştiind nimeni că este femeie. Doi ani a trăit, răstignindu-se pe crucea ispăşirii, lepădând voia sa şi devenind înger în trup.

Văzând diavolul că se luptă împotriva lui, a ridicat multe învinuiri nedrepte împotriva ei şi, mai ales, că a păcătuit cu o femeie şi, aducând un prunc mic, l-a pus la poarta mănăstirii, arătând că este copilul monahului Teodor.

Primind cu linişte învinuirea, fericita Teodora a luat pruncul şi timp de şapte ani l-a îngrijit, hrănindu-l cu mare greutate, fiind ea însăşi izgonită din mănăstire. Milostivindu-se călugării, după atâţia ani de ispăşire, au primit-o din nou în mijlocul lor şi nu după multă vreme a răposat. Când să-i ridice trupul din chilie spre înmormântare, monahii au dat de veste că fratele Teodor era femeie, iar copilaşul, de plans, adormise peste dânsa.

Văzând toţi câte rele a îndurat pe nedrept Teodora, s-au întristat şi s-au rugat Sfintei să-i ierte. Bărbatul Teodorei, căruia un înger i-a descoperit locul unde se află, a trăit în chilia ei până la moarte, iar copilul, ajungând în vârstă, a fost ales egumen al acestei mănăstiri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro