Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:29:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfânta Întâia Mare Muceniţă şi întocmai cu Apostolii, Tecla


24 septembrie 2013

Sfânta Tecla este cea dintâi muceniţă, care a pătimit pentru credinţa în Hristos şi a fost ucenica marelui Apostol Pavel. S-a născut în Iconia şi, la vârsta de 18 ani, a fost logodită cu un tânăr de neam bun, anume Tamir. Între alte daruri, Sfânta era de o mare frumuseţe trupească şi adunase multă învăţătură, pentru o tânără de vârsta ei. Pe la anul 45 după Hristos, când Apostolul Pavel a venit în Iconia, însoţit de Varnava, Tecla, ascultându-l vorbind în casa lui Onisifor, a îmbrăţişat noua credinţă. Înţelegând preţul fecioriei, s-a hotărât să-şi trăiască viaţa ca fecioară, în slujba Evangheliei Domnului.

Aflând părinţii de hotărârea fiicei lor, au început să o certe, să o chinuiască, bătând-o şi călcând-o în picioare. Logodnicul ei, neizbutind să schimbe credinţa fecioarei, a mers la dregătorul cetăţii să-i ceară să-l prindă pe Pavel şi să-l ţină în temniţă, pentru credinţa lui. Fiind în primejdie, Tecla şi-a părăsit familia şi a plecat în căutarea îndrumătorului său, care fusese izgonit din cetate şi se afla în Antiohia. Aici, un tânăr desfrânat, văzându-i frumuseţea, a încercat să o tragă la păcat, dar neizbutind în planul său, a pârât-o la mai marele cetăţii că este creştină şi a cerut osândirea ei. Prinsă şi osândită, fecioara a fost dată la fiare, care în loc să o atace, îi lingeau picioarele. Văzând această minune, poporul striga: „Mare este Dumnezeul pe care-L cinsteşte Tecla” şi au slobozit-o, iar ea propovăduind prin multe locuri şi trăgând pe mulţi la credinţă, s-a dus în patria sa.

Petrecând într-un  loc pustiu şi făcând multe minuni şi-a încheiat viaţa aceasta, trăind în pace, în rugăciune şi în pustnicie, până la nouăzeci de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro