Miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:29:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca


18 octombrie 2013

Luca, marele Apostol şi Evanghelist, era grec de neam şi s-a născut în Antiohia cea mare a Siriei, creştinându-se de tânăr. Moştenitor al înţelepciunii greceşti, Sfântul Luca a deprins meşteşugul tămăduirii bolilor, dar s-a dovedit şi un iscusit zugrav de icoane. Multa lui învăţătură l-a ajutat să înţeleagă cuvântul pe care-l propovăduia Hristos, precum şi chemările vremii sale către „Dumnezeu cel necunoscut”.

În căutarea sa, a ajuns ucenicul Sfântului Apostol Pavel, care a fost „luminătorul” său pe calea Domnului şi învăţător fără de asemănare, astfel devenind „doctorul prea iubit al Apostolului”. După moartea acestuia, întâmplată după a doua arestare la Roma, sub Nero (29 iunie 67), tradiţia spune că Sfântul Luca a propovăduit Evanghelia, cu mai multă însufleţire, în Macedonia şi Dalmaţia, dar mai ales în Grecia. El a murit la adânci bătrâneţi, în vârstă de peste 80 de ani, ca unul din cei mai curaţi cu inima, care-l văd pe Dumnezeu din lumea aceasta, binevestind pretutindeni bunătatea, mila şi iertarea, în numele Domnului.

Se spune că el, cel dintâi, a zugrăvit icoana Sfintei Născătoare de Dumnezeu, ţinând în braţe pe Domul nostru Iisus Hristos, cu meşteşugul zugravilor „în ceară”. Zugrăvind şi alte două icoane la fel, Evanghelistul le-a dus la Maica Domnului, să vadă dacă îi sunt plăcute, care a zis: „Darul Celui Născut de Mine să fie cu ele!”. Sfântul Luca a făcut şi icoanele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Tradiţia spune că în locul în care a fost îngropat trupul lui, a plouat colurie, care este o doctorie alcătuită din picături de apă de trandafiri şi din alte feluri, folositoare la boala ochilor, spre semnul meşteşugului său cel doctoricesc.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro