Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:40:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Eveniment la biserica Sf. Gheorghe Nou din Ploieşti:vin moaştele Sfântului Teodosie


4 martie 2014

Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Ploieşti va fi gazda unui eveniment deosebit în perioada 7-9 martie. Pentru prima oară în Ploieşti sunt aduse sfintele moaştele ale Sf Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi- Vrancea. Sfântul lăcaş sărbătoreşte de Sfinţii 40 de Mucenici şi unul dintre cele patru hramuri. programul evenimentului este următorul:

Vineri,  7  martie  2014:

orele 8,00 – Ceasurile, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte         sfinţite

orele 17,00 – Acatistul SFÂNTUL  GHEORGHE  NOU - PLOIESTI, Taina Sfântului Maslu

Sâmbătă,  8  martie 2014:

orele 8, 00   – Sfânta  Liturghie  şi  slujba  Parastasului

orele 17,00 – Acatistul  Sfinţilor 40 de mucenici, Vecernia si Slujba Privegherii

 Duminică,  9  martie 2014 :

orele 8,00  – Utrenia,  Sfânta Liturghie pentru sărbătoarea

 

Sfantul Mucenic Teodosie s-a nascut in prima jumatate a secolului al XVII-lea in aproprierea Manastirii Brazi din parinti razesi de la sfantul voievod Stefan cel Mare. Parintii sai l-au dus la slujbele care se oficiau aici. La varsta de 18 ani el a intrat ca frate la aceasta manastire, iar metania de calugar a primit-o la Manastirea Bogdana.

In anul 1671 a fost trimis sa pastoreasca Episcopia Romanului, unde a activat pana in anul 1674, cand pentru activitatea sa pastorala si pentru inalta sa spiritualitate a fost ales Mitropolitul Moldovei, unde scaunul era vacant prin plecarea lui Dosoftei in Polonia.
 
Cronicarul Ion Neculce scrie in Cronica Moldovei ca domnul Moldovei era Dumitrascu Cantacuzino, una dintre cele mai decazute figuri din istoria noastra. El a adus pe tatari in Moldova pentru a sta cat mai mult pe tron, platind un bir mare provenit nu numai din impozitele mari asupra moldovenilor, dar si din banii manastirilor (de la Manastirea Rascau luand toti galbenii).
Cronicarul Ion Neculce scrie ca in vremea aceea veneau tatarii ca lacustele si jefuiau pe moldoveni de tot avutul lor. Astfel, in anul 1694 o hoarda de tatari razleti au patruns in Manastirea Brazi si l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca sa le dea odoarele si banii, si pentru ca el nu a voit sa le dea, l-au ucis taindu-i cinstitul sau cap. Era dupa “Ziua Crucii”.
Monahii impreuna cu credinciosii de prin satele vecine l-au inmormantat in Biserica Sfantul Gheorghe, care era ridicata de Mitropolitul Teodosie.
Sfantul Teodosie de la Brazi a fost in mod solemn proclamat sfant la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea sa a fost stabilita pentru ziua de 22 septembrie.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro