Vineri, 29 martie 2024 - 1:30:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Mărturisior Teofilact, episcopul Nicomidiei


8 martie 2014

Fericitul Teofilact se trăgea din părţile Răsăritului şi petrecându-şi viaţa în credinţă, a plecat de acolo şi a venit la Constantinopol. Aici, s-a împrietenit cu Tarasie, marea podoabă a ortodoxiei. Când acesta a fost ales arhiereu, a zidit o mănăstire, lângă intrarea în Marea Neagră şi l-a tuns în monahism, pe Cuviosul Teofilact şi pe Mihail, care împodobiseră lumea cu fapta şi cu cuvântul. Pentru aceste fapte, Mihail a fost făcut episcop în Sinada, iar Teofilact în Nicomidia.

Cât de multe au fost faptele bune pe care le-a săvârşit Cuviosul o arată Sfintele biserici clădite, spitalele, ajutorarea văduvelor şi a orfanilor şi nemăsurata lui milă. De multe ori umplea câte un vas cu apă călduţă şi spăla şi ştergea cu mâinile sale pe betegi, pe şchiopi şi pe cei cu mădularele rănite.

Când a început prigoana împotriva creştinilor, Fericitul Teofilact i-a zis împăratului Leon: ,,Ştiu că dispreţuieşti bunătatea şi îndelunga răbdare a Lui Dumnezeu. Dar va veni asupra ta, fără de veste, cumplită nenorocire şi distrugere întocmai ca furtuna şi nu vei avea pe nimeni care să te scape".

Mâniindu-se împăratul l-a trimis pe fericit în surghiun în Strovilon. Aici a petrecut treizeci de ani, răbdând cu stăruinţă toate suferinţele în acest pământ străin şi s-a mutat la Domnul.

Încetând erezia, cinstitele moaşte ale preacuviosului părinte Teofilact au fost aduse din surghiun şi aşezate în Nicomidia, în biserica zidită de el.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro