Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:35:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Postul Adormirii Maicii Domnului


31 iulie 2012

Adormirea-Maicii-DomnuluiPostul Adormirii Maicii Domnului începe în fiecare an pe 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august). În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit că acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Există rânduiala că împreună cu slujba Vecerniei să se săvârşească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului şi cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mâncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacţia pe care ne-o aduce hrana de "dulce", căci prin reţinerea de la ea vom fi părtaşi unor daruri care ne fac moştenitori ai Împărăţiei lui Dumnezeu.

Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri şi vineri până la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mâncare uscată, iar dacă marţi şi joi ni se cere să mâncăm fără ulei, nu trebuie să înţelegem că postul Adormirii Maicii Domnului dispreţuieşte trupul. Nu, acest post caută să-l mântuiască împreună cu sufletul.

Să nu ajungem la astfel de gânduri: "Maine ce voi mai găti?", "Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?", căci nu diversificare alimentară şi cheltuiala peste măsură cere postul. Faceţi din rugăciune mâncare pentru vremea postului şi veţi vedea cât de hrănitoare şi de ieftină este adevărata mâncare de post. Nu vă îndemn la o postire peste puterile dumneavoastră, ci doresc să vă atrag atenţia că postul are nevoie şi de rugăciune. Fără ea, cele două săptămâni de post vor fi chinuitoare şi vor părea că nu mai au sfârşit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro