Luni, 11 decembrie 2017 - 3:04:42
EUR
EURO = 4.6332 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9274 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Sfinţii Zilei: Ermolae şi Parascheva de la Roma


26 iulie 2012

26_iulieÎn această lună, în ziua a douăzeci şi şasea, pomenirea Sfântului Sfinţitului Mucenic Ermolae, şi cei împreuna cu dânsul, Ermip şi Ermocrat.

Aceşti sfinţi erau preoţi din clerul Bisericii Nicomidiei, rămaşi dintre sfinţii douăzeci de mii ce au fost arşi acolo de tiranul Maximian (284-305) în anul 303 (28 decembrie), fiind ascunşi într-o cămară.

Dar fiind prins tânărul Pantoleon (nimeni altul decât Marele Mucenic Pantelimon, prăznuit la 27 iulie) şi neştiind să mintă, a spus că de preotul Ermolae era învăţat în cele creştineşti şi a fost botezat.

Şi îndată au trimis de l-au adus pe Ermolae la Maximian, şi cu el au adus slujitorii şi pe însoţitorii lui, Ermip şi Ermocrat.

Stând sfinţii la întrebare, şi propovăduind cu îndrăzneală ca Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, li s-au tăiat capetele, în anul 305 de la Hristos.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Preacuvioasei Muceniţe Parascheva din Roma.

Sfânta şi Marea Muceniţa Parascheva s-a născut într-un sat pe lângă Roma, în vremea domniei lui Hadrianus (117-138), din părinţi creştini, Agaton şi Politeia, care multă vreme îl imploraseră pe Domnul să le dea un prunc. Dumnezeu, care întotdeauna răspunde rugăciunilor celor care se tem de el, le dădu deci o fiică, pe care ei o numiră Parascheva, căci era născută într-o vineri (Paraskevi în greceşte înseamnă "vineri") dar şi din evlavie pentru Patima întăritoare a Domnului nostru Iisus Hristos.

26_iulie_1Încă din fragedă copilărie ea s-a consacrat cu totul celor dumnezeieşti. Nefiind deloc atrasă de jocurile copilăreşti, îşi petrecea vremea fie în biserica pentru a participa la Slujbe fie acasă, pentru a medita cuvântul lui Dumnezeu sau rugăciunea. La moartea părinţilor săi, pe când era în vârsta de 12 ani ea împarţi bogăţiile lor celor lipsiţi, apoi se retrase într-o Mănăstire unde primi mahrama, semn al închinării vieţii ei lui Dumnezeu. După ce şi-a petrecut o vreme în ascultare desăvârşită faţă de maica superioară, cu sufletul însetat de a împărtăşi şi celorlalţi oameni comoara credinţei, ea părăsi Mănăstirea pentru a se duce să propovăduiască numele lui Hristos în oraşe şi sate. Astfel aduse pe mulţi păgâni la dreapta credinţă, suscitând nemulţumirea şi ura iudeilor, care au denunţat-o regelui acelui ţinut în care ea se afla (după alţii, noului împărat, Antonin cel Pios, către 140). Suveranul dădu ordin pe dată că nobila creştină să fie arestată şi adusă înaintea lui. Când o văzu, rămase mai întâi surprins de frumuseţea ei apoi încercă să o atragă prin măguliri spunând: "Dacă te laşi convinsă de cuvintele mele şi accepţi să aduci sacrificii idolilor, vei primi multe bogăţii, dar dacă te încăpăţânezi, să ştii că vei avea multe de suferit". Tânăra fată, deşi gingaşa, îi răspunse cu bărbăţie: "Nu mă voi lepăda niciodată de prea blândul meu Iisus Hristos şi nici un chin nu va putea să mă despartă de dragostea Lui. Căci El a zis: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii (Ioan 8:12). Cât despre idolii voştri, care nu au făcut nici cerul nici pământul, ei vor dispărea de pe pământ şi de sub cer (Ieremia 10:11) ". Atunci mânia regelui se înflăcăra şi dădu ordin soldaţilor să pună pe capul Sfintei o cască de fier înroşit în foc. Acoperită de rouă, precum cei Trei Tineri din cuptor, Sfânta Parascheva nu simţi nici o suferinţă. După ce i-au fost smulşi sânii, fu aruncată în închisoare, cu o piatră grea pusă pe piept, dar fu vindecată de un Înger ce şi-a făcut apariţia dintr-un mare cutremur. Constatând minunea, 70 de soldaţi din garnizoana s-au convertit şi au fost imediat executaţi din ordinul tiranului care o aduse din nou înaintea lui pe Parascheva. Repetându-şi înflăcărată mărturie de credinţă, Sfânta fu aruncată într-un cazan de cupru şi bronz umplut cu plumb incandescent. Dar şi acolo, trupul său - care primise prin asceza şi feciorie arvuna cinstirii vieţii viitoare - rămase neatins. Crezând că amestecul nu era cu adevărat arzător, tiranul se apropie şi fu orbit de vapaie5. Sub efectul durerii îşi dădu seama de greşeală să şi începu să strige: "Fie-ţi milă de mine, slujitoare a adevăratului Dumnezeu şi redă-mi lumina ochilor şi voi crede în Dumnezeul pe care îl propovăduieşti". La rugăciunea Sfintei el nu numai că îşi regăsi vederea ci primi şi lumina credinţei şi la cererea sa fu botezat în numele Sfintei Treimi, împreună cu toţi cei apropiaţi lui.

Parascheva din RomaEliberata, Sfânta Parascheva părăsi ţinutul pentru a-şi continua misiunea. Pe când se afla într-un oraş condus de un oarecare Asclepios şi propovăduia pe Hristos, fu arestată şi adusă în faţa tribunalului. La întrebarea lui Asclepios care îi ceru să îşi spună numele, Sfânta se închina cu semnul Sfintei Cruci şi declară că era slujitoarea lui Hristos Făcătorul cerului şi al pământului, Care s-a dat crucii şi morţii pentru Mântuirea noastră, şi Care va reveni cu mărire să judece viii şi morţii. Tiranul dădu ordin să fie bătută cu vergile dar Sfânta continua să îl slăvească pe Dumnezeu, cu privirea întoarsă spre cer, iar când Asclepios îi întrerupse pe calai pentru a-i cere să aducă sacrificiu idolilor, ea îl scuipă în faţă cu dispreţ. Ieşindu-şi din fire el ceru să fie biciuita până la os. Dar după o noapte petrecută la închisoare, soldaţii o găsiră a doua zi nevătămată. Cum ea cerea regelui să fie lăsată să se ducă la Templul lui Apolo, toţi păgânii se bucurară, crezând că accepta să aducă sacrificii idolilor. Când însă - după ce se rugase îndelung - îşi făcu semnul Crucii, idolii se sfărâmară cu zgomot mare iar poporul strigă: "Mare este Dumnezeul Creştinilor!". Preoţii idolilor, cuprinşi de furie, au cerut regelui să sfârşească cu ea şi fu aruncată în fosa unde prin rugăciune provoca moartea unui balaur şi a reptilelor care se mai găseau acolo. Constatând că toate tentativele sale erau zadarnice, Asclepiios o trimise în alta împărăţie, condusă de crudul Tarasios6. Dar cum prin chemarea Numelui lui Hristos ea îi vindecă pe toţi bolnavii care erau aduşi la ea, regelu ceru să fie adusă înaintea lui şi o acuză de vrăjitorie, dând ordin să fie aruncată într-o fosă urât mirositoare, plină de animale veninoase. Prin semnul Crucii, aceasta cloacă deveni asemeni unei pajişti înmiresmate primăvara, iar Sfânta, ocrotita de un Înger, rămase nevătămată la toate celelalte chinuri la care fu supusă. De aceea, nemaiputându-şi conteni mânia, regele ordona călailor săi să taie capul slujitoarei lui Dumnezeu. Cazând în genunchi, Parascheva se rugă cu lacrimi, încredinţându-şi sufletul viteaz Mirelui sau Hristos şi îi ceru să ierte păcatele celor care aveau să-L cinstească. Atunci când capul îi căzu sub spadă, se auzi un glas ceresc urându-i bun venit în Împărăţia Cerurilor, a cărei venire ea o vestise prin cuvântul său şi prin lucrările sale. De atunci, părţi din moaştele sale, împrăştiate în Sfintele Biserici, nu au încetat să înfăptuiască nenumărate vindecări, în special pentru cei bolnavi de ochi.

Viaţa şi pătimirea sfintei Parascheva Romană a fost scrisă de Ioan de Eubeea în secolul al VIII-lea. Ea este uneori prăznuita şi în ziua de 9 noiembrie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(19 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Sunteti tentat sa va implicati intr-un proiect nou care ar putea sa va aduca avantaje materiale substantiale, dar cu riscul de a avea mai putin timp liber. In plan profesional sau in afaceri, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante. Aveti grija sa nu neglijati viata de familie si relatiile cu prietenii taur Contextul astral al zilei de azi va poate predispune la usoare stari depresive si exista riscul sa deveniti irascibil. Nu este momentul sa luati decizii importante sau sa va implicati in activitati care necesita putere de concentrare. Va sfatuim sa va limitati la activitati de rutina si sa incercati sa va relaxati mai mult.Nu va descarcati nervii pe cei din jur
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei s-ar putea sa aveti tendinta de a deveni irascibil si greu de multumit. Va sfatuim sa amanati discutiile importante la locul de munca sau in afaceri.Este posibil sa faceti planuri pentru o calatorie lunga in interes personal. Sunt sanse sa petreceti o seara romantica impreuna cu persoana iubita rac In prima parte a zilei este posibil sa fiti dezamagit de atitudinea unei persoane apropiate. Se pare ca sunteti plin de energie si imprejurarile va sunt favorabile. Aveti mari sanse de reusita in tot ce v-ati propus pentru azi. Ar fi bine sa petreceti mai mult timp impreuna cu persoana iubita.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fiti preocupat de situatia financiara din cauza ca sunteti nevoit sa faceti cateva cheltuieli neprevazute, care risca sa va destabilizeze bugetul. In a doua parte a zilei, cu ajutorul unui prieten mai in varsta, sunt sanse sa gasiti o posibila sursa de venituri suplimentare.Ar fi bine sa va sfatuiti si cu partenerul de viata si sa luati o decizie de comun acord. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa aveti o discutie aprinsa cu un coleg de munca sau cu un partener de afaceri, pornind de la o neintelegere sau de la o barfa.Eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa va ascultati intuitia. Ar fi bine sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei dragi.
BALANŢĂ SCORPION
balanta O problema sentimentala mai veche ar putea sa revina in actualitate si sa conduca la tensionarea relatiei cu persoana iubita.Contextul astral al zilei nu este favorabil discutiilor constructive, asa ca va recomandam sa amanati orice discutie serioasa.Nu actionati sub impulsul momentului! scorpion Este posibil sa nu fiti in cea mai buna forma fizica si sa simtiti ca va lipseste energia. Ar fi bine sa nu va propuneti prea multe pentru azi si sa apelati la ajutorul celor din jur.Sfaturile unei persoane cu experienta va ajuta sa aplanati un conflict cu un coleg de munca sau un partener de afaceri. In cursul serii s-ar putea sa primiti o veste buna, care va determina sa va schimbati programul pentru zilele urmatoare.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa fiti nervos din cauza reprosurilor nemeritate din partea unei persoane mai in varsta. Nu va lasati provocat!La locul de munca, va sfatuim sa nu va grabiti, fiindca exista riscul sa faceti greseli de neatentie.Este indicat sa va menajati sanatatea si sa va odihniti mai mult capricorn In prima parte a zilei este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala si sa aveti dificultati de concentrare. Ar fi bine sa va limitati la activitati simple, de rutina.Dupa-amiaza sunt sanse sa va limpeziti gandurile si puteti petrece momente placute alaturi de persoana iubita. Nu promiteti nimic daca nu sunteti sigur ca puteti sa va tineti de cuvant!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa faceti o calatorie scurta in interes profesional sau de afaceri. Desi intampinati dificultati neprevazute, aveti sanse sa obtineti mari satisfactii. In a doua parte a zilei s-ar putea sa fiti invitat la o intrunire care va prilejuieste o surpriza placuta.Daca trebuie sa conduceti masina, azi va sfatuim sa respectati cu strictete regulile de circulatie. pesti Se pare ca va simtiti in forma si aveti dispozitia necesara pentru a va ocupa de o problema parteneriala mai veche. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti dezamagit de un gest al unei persoane apropiate in care ati avut incredere. Va sfatuim sa nu puneti la suflet. Ar fi bine sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei dragi.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro