Joi, 18 aprilie 2024 - 3:36:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cifrele care au decis finala de la Roland Garros. Halep a fost sclipitoare în setul doi


8 iunie 2014

Finala feminină de la Roland Garros 2014 a impresionat prin dramatism, efort fizic şi lovituri sclipitoare, trimise de ambele sportive. Partida Halep - Sharapova a încântat privitorii neutri, dar românii au suferit alături de constănţeanca în vârstă de 22 de ani.

Învinsă în trei seturi, scor 4-6, 7-6(5), 4-6, Halep a realizat cel mai bun rezultat al carierei într-un turneu de Grand Slam, dar cifrele de la final ne-au arătat de ce sportiva din Rusia s-a impus în cele din urmă, deşi, în dese rânduri, a părut că greşeşte mai mult decât micuţa ei rivală.

În primul set, Halep a cedat iniţiativa deşi a condus cu 2-0 şi a fost foarte agresivă, căutând mereu colţul câştigător, fie din backhand, fie cu dreapta. Nu a riscat scurte şi a plimbat-o pe Sharapova excelent, fiind greu de doborât în raliurile lungi. Dar Sharapova a făcut break pentru 3-2 şi s-a distanţat la 5-2, fără ca Halep să mai poată reveni.

A servit totuşi pentru 5-5, însă rusoaica a făcut break şi s-a terminat 6-4. De şase ori a venit la fileu Sharapova în acest set, câştigând toate punctele! Ea a dominat şi la capitolul "lovituri direct câştigătoare": 18-9, într-un set în care Simona a înregistrat o cădere timp de zece minute, care i-a fost suficientă Mashei pentru a prelua iniţiativa.

Setul doi începuse perfect pentru Sharapova, care a avut un break în faţă şi a servit la 4-3. Combativă şi foarte concentrată, dar şi mult mai eficientă la serviciu, Halep a ripostat şi a împins meciul în tie-break. Acolo s-a consumat cel mai dramatic moment al jocului.

Sharapova a condus cu 5-3, dar s-a deconcentrat şi a trimis afară ultima minge pe propriul serviciu, astfel că finala a mers în set decisiv. Halep a servit corect 33 din 48 de mingi în acest set (70%), în vreme ce Maria Sharapova a comis 4 duble greşeli şi a fructificat doar 3 mingi de break din 8. Halep a profitat totuşi de trei din cinci şi a comis mai puţine greşeli neforţate decât rivala sa: 16, faţă de 22.

Sharapova şi-a luat o lungă pauză înainte de setul trei, care a început bine pentru ea, cu un break. Halep a remontat rapid, dar rusoaica s-a distanţat din nou şi de această dată nu a mai scăpat controlul partidei, câştigând 19 puncte din 32 pe propriul serviciu, unul destul de ezitant pe tot parcursul finalei (12 duble greşeli în total). Sharapova a câştigat 17 puncte din 22 cu primul serviciu, în vreme ce Halep a obţinut doar un singur punct cu serviciul doi, în manşa decisivă! 14-3 a fost scorul în acest set în favoarea Sharapovei, la loviturile direct câştigătoare.

La final, Sharapova expediase trei aşi, faţă de unul singur al Simonei, iar raportul dublelor greşeli a fost de 12-4. Rusoaica a plasat corect 64% dintre servicii, la fel ca şi Halep. Românca a pierdut 16 din 41 de puncte jucate cu serviciul doi, dar ea a profitat de 7 mingi de break din 13. Maria Sharapova a fost şi mai eficientă: 8 din 11. Mai agresivă, Sharapova a trimis 46 de lovituri câştigătoare, profitând de avantajul taliei, în condiţiile în care Halep a contorizat doar 20. Mult mai multe greşeli neforţate a avut Sharapova, 52, faţă de 31 ale româncei. Trei ore şi două minute a durat ultimul act de pe arena Philippe Chatrier.

''De la început am fost destinsă şi mi-am zis că este fantastic că am ajuns până în finală. Am început bine, tactica a fost potrivită, am deschis bine unghiurile şi am lovit tare mingea. Dar Maria a făcut ce ştie să facă mai bine, să lovească foarte puternic. S-a mişcat foarte bine, iar serviciul său m-a deranjat. Am încercat să o presez, dar e foarte puternică din punct de vedere mental, o mare campioană, are experienţă şi a câştigat mai multe finale de Grand Slam'', a declarat Simona. Românca de 22 de ani a recunoscut că a făcut greşeli în momentele importante ale meciului: ''Singurul regret în acest meci este lovitura mea de dreapta. Am comis erori în momentele importante. Va trebui să muncesc în continuare mult, dar, oricum, va rămâne un turneu în care am conştientizat că pot evolua la un nivel foarte înalt''.

 

CIFRE ALE FINALEI DE LA ROLAND GARROS

 

- Maria Sharapova a câştigat 63% din punctele jucate cu primul serviciu;

- Simona Halep şi-a adjdecat 47% din raliurile medii (minimum cinci schimburi);

- Maria Sharapova a câştigat 38% din punctele jucate de Halep cu primul serviciu;

- Simona Halep şi-a adjudecat 107 puncte, faţă de cele 120 ale rusoaicei;

- Cel mai rapid serviciu al Simonei a înregistrat 174 de kilometri pe oră, iar al Mariei 176;


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro