Vineri, 29 martie 2024 - 1:04:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fotbalul românesc are nevoie de o înviere


13 aprilie 2015

Fotbalul românesc traversează cea mai severă criză din istorie. Cu aproape jumătate din echipe în insolvenţă, prima ligă propune etapă de etapă meciuri de o calitate groaznică.

Spectatorii ocoloesc stadioanele, însă audienţele TV sunt încă destul de bune. Situaţia generală a fotbalului românesc este salvată, surprinzător, de rezultatele echipei naţionale, care conduce grupa de calificare la Euro 2016.

Chiar şi aşa, nivelul jocului este la pământ. Steaua, liderul părăsit de fani, poate câştiga trei trofee în acest an, dar echipa lui Costel Gâlcă a început să dea rateuri.

Campioana precedentelor două sezoane a pierdut  cu insolvenţii de la Petrolul Ploieşti, scor 0-1. Doar 5.000 de oameni, printre care şi recent-eliberatul din închisoare Gigi Becali, s-au strâns pe Naţional Arena pentru a vedea meciul. Prahovenii, care au început sezonul cu gândul la titlu, au ajuns între timp în insolvenţă, au pierdut jucători de mare valoare, iar în ultimele trei meciuri jucate pe teren propriu n-au strâns niciun punct, fiind învinşi de CSMS Iaşi, CSU Craiova şi Pandurii Târgu Jiu.

Victoria în faţa Stelei o readuce, însă, în cursa pentru titlu, cu şanse reale, pe ASA Târgu Mureş, învingătoare în Giuleşti în această rundă. Mai sunt 9 etape de disputat în acest sezon, iar diferenţa dintre cele două echipe este de doar 4 puncte.

Ardelenii au de sărit însă un hop mare etapa viitoare, pe teren propriu: CS Universitatea Craiova. Oltenii n-au mai pierdut din 31 august în Liga 1 şi visează la o participare în cupele europene. La fel ca în cazul mureşenilor, craiovenii sunt susţinuţi puternic de autorităţile locale.

Astra Giurgiu, locul 5 în clasament, a rămas fără patron, după ce Ioan Niculae a fost trimis după gratii, astfel că viitorul echipei care a scos-o din cupele europene în acest sezon pe Olympique Lyon este sumbru.

Chiar şi aşa, situaţia giurgiuvenilor este una extraordinară dacă e să facem o comparaţie cu următoarea echipă din clasament: Dinamo. ”Câinii roşii” fac cel mai slab sezon din istoria clubului. Umiliţi de echipe pe care altădată le-ar fi învins doar din inerţie, precum Concordia Chiajna sau CS Mioveni (în Cupă), dinamoviştii de azi sunt doar caricaturi de prost-gust ale generaţiilor precedente.

Gică Hagi şi Viitorul său nu strălucesc, însă au progresat faţă de sezoanele precedente, când s-au luptat mereu pentru evitarea retrogradării. În acest sezon, echipa pare să-şi fi găsit stabilitatea şi, cum este una dintre puţinele grupări solvente din ţară, ar putea chiar să atace un loc în cupele europene.

Două echipe din moldova încheie prima parte a clasamentului: FC Botoşani şi CSMS Iaşi. Ambele echipe sunt ţinute în viaţa de bani publici. Leo Grozavu, respectiv italianul Nicolo Napoli se descurcă foarte bine la cârma lor, atât botoşănenii, cât şi ieşenii evoluând uşor peste media campionatului.

Pandurii Târgu Jiu e pe 10. Un loc dezonorant pentru un lot atât de valoros, din care fac parte jucători de naţională, precum românul Pintilii sau lituanianul Matulevicius. Gorjenii au bătut Steaua şi Petrolul în retur, însă încă n-au scăpat de emoţiile retrogradării, care va înghiţi şase echipe la finalul sezonului.

FC Braşov e o altă formaţie în cârje. Rămaşi fără bani, ”stegarii” se luptă să rămână în prima ligă, mai ales datorită spiritului extrem de combativ al antrenorului croat Vjekoslav Lokica, dar şi eforturilor făcute de căpitanul Marian Constantinescu.

Concordia Chiajna, care tocmai s-a despărţit de vulcanicul Marius Şumudică, aducându-l în locul său pe insipidul Marius Baciu, este, în acest moment, fix deasurpa liniei roşii, însă locul ilfovenilor ar trebui să fie într-o zonă mult mai lipsită de emoţii.

Gaz Metan Mediaş, prima de sub linie, este în aceeaşi situaţie. Cu toate că este una dintre cele mai stabile echipe din fotbalul românesc, Gazul a adunat greu puncte în acest sezon şi va avea un sfârşit de sezon foarte dificil.

Universitatea Cluj, care va juca finala Cupei României, încă mai speră la salvare, cu toate că până în urmă cu două etape nu marcase în 2015. Rapid Bucureşti e la un punct în spate, la fel ca Ceahlăul Piatra Neamţ. Giuleştenii încă visează la menţinerea în Liga 1, fiind una din puţinele echipe din România care mai atrage spectatori la stadion, în timp ce nemţenii dau semne de viaţă sub comanda brazilianului Ze Maria, după un start neconvingător.

CFR Cluj, depunctată sever la sfârşitul turului, nu renunţă nici ea la luptă. După ce Eugen Trică şi-a dat demisia, în urma unei serii lungi de partide fără succes, echipa a adunat imediat două victorii consecutive şi a depăşit-o în clasament pe Oţelul Galaţi.

Echipa de pe Dunăre, campioană a României în urmă cu patru ani, va ajunge, aproape sigur, în liga secundă la sfârşitul sezonului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro