Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:53:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statul Islamic distruge istoria lumii


1 martie 2015

Organizaţia teroristă Statul Islamic, responsabilă pentru numeroase crime în Irak şi Siria, a devastat un muzeu din Mosul şi numeroase obiecte din Patrimoniul Mondial. 

Într-un clip postat pe internet, bărbaţi cu ciocane în mâini sparg statui vechi de aproape trei milenii. Muzeul din Mosul conţinea numeroase obiecte nepreţuite din perioada asiriană, însă acest lucru nu i-a înduplecat pe adepţii Statului Islamic să le distrugă.

Organizaţia teroristă controlează aproape 1.800 din cele 12.000 de situri arheologice din Irak, regiune în care s-au dezvoltat primele civilizaţii din istoria umanităţii.

”Sunt şocat. Este o catastrofă. Distrugerea acestor obiecte înseamnă dispariţia civilizaţiei în Mosul”, a spus, pentru Associated Press, Amir al-Jumalii, profesor la Facultatea de Arheologie din Mosul, oraş controlat de Statul Islamic din iunie 2014.

Potrivit teroriştilor, statuile reprezentau ”idoli” eretici, care intră în contradicţie cu şcoala strictă a Islamului Sunnit. Unul dintre bărbaţii din film precizează că Mahomed a ordonat devastarea muzeului.

”Nu au distrus doar moştenirea Irakului, ci şi pe cea a lumii. Este moştenirea umanităţii”, a declarat, pentru Reuters, arheologul Lamia al-Gailani, adăugând: ”Sunt statui nepreţuite, unice. Este incredibil. Nu vreau să mai fiu irakiană”.

Imperiul Asirian a fost unul dintre cele mai puternice forţe ale lumii antice. A apărut în urmă cu 4.500 de ani şi a controlat vreme îndelungată teritoriul dintre Mediterană şi Marea Caspică.

Nu este primul moment de terorism cultural pe care îl întreprinde Statul Islamic. Duminica trecută, jihadiştii au aruncat în aer Biblioteca din Mosul. De reţinut este faptul că la Mosul a fost inventat conceptul de bibliotecă, în urmă cu 2.500 de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro