Vineri, 29 martie 2024 - 1:54:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cod roşu de caniculă în două judeţe


8 iulie 2015

Judeţele Arad şi Bihor au fost avertizate cu cod roşu de caniculă, iar codul portocaliu a fost extins în 18 judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi Moldova, unde temperaturile vor ajunge, miercuri după-amiază, la 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Arad şi Bihor se vor înregistra, miercuri, temperaturi maxime de 38-39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.

Codul portocaliu emis anterior a fost extins şi în judeţele Vrancea, Gorj şi Mehedinţi, care până miercuri dimineaţă au fost sub avertizare cod galben. De asemenea, rămân sub avertizare cod portocaliu judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui şi Galaţi.

În cele 18 judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi din cea mai mare parte a Moldovei, miercuri după-amiază vor fi temperaturi maxime de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Bucureştiul şi judeţele Suceava, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa sunt miercuri sub avertizare cod galben de caniculă.

Temperaturile în Capitală şi în cele 21 de judeţe vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Valul de căldură va persista şi joi, în regiunile sudice şi sud-estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.

Potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, România va trece prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă, alternate cu furtuni şi descărcări electrice.

În partea de sud şi est s-ar putea extinde joi codul galben de caniculă, iar joi noaptea s-ar putea să fie instabilitate şi furtuni.

Directorul ANM a atras atenţia că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente ca în partea de vest a Europei, unde sunt ţări sub cod roşu de o săptămână.

"Numai că trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 - 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că este posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a spus Ion Sandu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro