Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:22:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Siria: Zeci de morti in confruntarile dintre Statul Islamic, rebeli si fortele regimului Assad


10 august 2015

Luptele violente care au loc, începând de sâmbătă, între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi rebeli în provincia siriană Alep (nord) au făcut aproape 50 de morţi, a anunţat, duminică, organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Declanşată sâmbătă, ofensiva desfăşurată de jihadişti ai SI în vederea tăierii căii de aprovizionare a rebelilor dintre Azaz, la frontiera turcă, şi Alep, s-a soldat cu moartea a cel puţin 37 de rebeli şi zece membri ai SI, potrivit OSDO.

Gruparea SI a reuşit să preia controlul doar asupra unuia dintre cele patru sate pe care vroia să le cucerească din mâinile rebelilor islamişti din nordul provinciei Alep. În timpul luptelor, SI a desfăşurat, sâmbătă, două atacuri sinucigaşe, unul cu maşină capcană, altul cu centură încărcată cu explozibili, a precizat organizaţia neguvernamentală.

De asemenea, în regiunea Sahl Ghab, în centrul ţării, coaliţia rebelilor islamişti şi jihadişti ai Frontului al-Nosra, ramura siriană al Al-Qaida, au cucerit duminică mai multe sate aflate în mâinile armatei siriene şi s-a apropiat de Jourine, cartierul general al forţelor regimului în această regiune.

Mai în nord, în provincia Idleb, patru fetiţe au fost ucise de un baril încărcat cu explozibil, lansat asupra unei şcoli de forţele aeriene siriene, potrivit OSDO, care precizează că mai multe fete au fost rănite în acest raid.

În capitala Damasc, potrivit celui mai recent bilanţ al agenţiei oficiale Sana, 11 oameni au fost ucişi sâmbătă, dintre care 3 copii, iar 46 au fost răniţi în tiruri cu rachete lansate de rebeli. Dintre victime, zece au murit în urma căderii unei rachete lansate din cartierul Jobar, un sector aflat încă majoritar în mâinile rebelilor.

Conflictul din Siria a făcut în patru ani de zile peste 240.000 de morţi, dintre care 12.000 de copii, şi a determinat jumătate din populaţia acestei ţări să aleagă calea exilului, subliniază OSDO. Acest conflict a fost declanşat în martie 2011, ca urmare a reprimării sângeroase a manifestaţiilor antiguvernamentale paşnice care au degenerat în revoltă armată, apoi într-un război civil brutal. Luptele opun de atunci forţe ale regimului Assad, rebeli, kurzi şi jihadişti, pe un teritoriu din ce în ce mai ciopârţit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro