Marţi, 19 martie 2024 - 11:43:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şapte persoane, puse sub acuzare de DNA Iaşi pentru retrocedarea frauduloasă a unui teren


20 februarie 2016

Şapte persoane, printre care directorul unei societăţi comerciale, un consilier juridic şi un avocat, au fost puse sub urmărire penală de procurorii DNA Iaşi pentru abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea frauduloasă a unui teren ce aparţinea statului.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Gineta Roman, director general al unei societăţi comerciale, Lucian Drîmbă, consilier juridic, Ioan Zapodeanu, Mariana Popa, registrator la OCPI Iaşi, Călin Ovidiu Oltean, avocat în cadrul Baroului Iaşi, Dumitriţa Zapodeanu şi Oana Roxana Călin.

Procurorii DNA susţin că, la data de 29 ianuarie 2008, Gineta Roman, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Lucian Drîmbă, la solicitarea lui Ioan Zapodeanu (beneficiar al unor drepturi litigioase), a dispus restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 mp din municipiul Iaşi, pe care se află clădiri şi construcţii cu o suprafaţă construită de 1.459,77 mp.

Anchetatorii declară că această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispoziţiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeţei respective, proprietar fiind statul român.

În acelaşi context, Gineta Roman a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.

Acţionând în această modalitate, Gineta Roman a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345 euro în dauna statului român şi un folos în valoare de 779.265 euro pentru Ioan Zapodeanu.

De asemenea, la data de 8 martie 2010, Mariana Popa, în calitate de registrator la OCPI Iaşi, urmare a unei cereri depusă de avocatul Călin Ovidiu Olteanu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Ioan Zapodeanu.

În scopul ascunderii originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, Ioan Zapodeanu, prin mandatar soţia sa, Dumitriţa Zapodeanu, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, respectiv suspectei Oana Roxana Călin, o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.

Ulterior, în urma unui partaj voluntar, Ioan Zapodeanu a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro