Joi, 25 aprilie 2024 - 5:28:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dan Adamescu – sub control judiciar pe cauţiune stabilită la 40 de milioane de lei


8 martie 2016

Procurorii DNA au dispus luni luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra, cauţiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.

 Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), potrivit unui comunicat al DNA.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore va depune o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Direcţia Naţională Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea (…) DNA. Cauţiunea se va depune în termen de 10 zile”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor anticorupţie, faptele pentru care Adamescu este urmărit penal au fost comise în perioada 2011 — 2013.

„Inculpatul (…) a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionarea pieţei interne a asigurărilor”, susţine DNA.

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat şi în contextul unei presupuse complicităţi a unor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„În perioada 2011 — 2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor”, se arată în comunicat.

În urma acestor acţiuni, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind de 795.387.999 de lei.

Societatea a fost păgubită ca urmare a faptului că Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi de peste 100 de milioane de lei societăţilor afiliate, bani care nu au fost restituiţi. Împrumuturile au fost acordate fără ca decidentul să manifeste vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare necesare desfăşurării activităţii autorizate a societăţii ASTRA.

Adamescu mai este acuzat că a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment.

„De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6% pe an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei”, mai susţin procurorii.

O altă acuzaţie se referă la decizia lui Adamescu de a transfera în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal, ceea ce a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate. Astfel s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

„Într-un alt context, în perioada iunie — iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant în fapt şi în drept al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societăţii ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societăţii ASTRA). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor s-a aprobat intenţia societăţii EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni ASTRA SA, deşi SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări”, se menţionează în comunicatul DNA.

Dan Adamescu mai este acuzat că, pe 14 august 2008, a solicitat şi a obţinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii ASTRA, pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost audiat luni în calitate de suspect la sediul DNA — structura centrală, în legătură cu falimentul societăţii Astra, prejudiciul fiind estimat la peste 700 milioane lei.

Tribunalul Bucureşti a admis, în decembrie 2015, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări.

Consiliul ASF a solicitat, în august 2015, intrarea în faliment a acestei societăţi şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, compania aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de o instanţă judecătorească.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro