Vineri, 29 martie 2024 - 2:19:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Procurorii DNA cer instanţei supreme mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a lui Sebastian Ghiţă


7 ianuarie 2017

Procurorii DNA Ploieşti cer instanţei supreme să emită un mandat european de arestare a lui Sebastian Ghiţă şi fostul deputat să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au transmis instanţei supreme sesizarea Poliţiei Judeţene Prahova - Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru emiterea mandatului european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională pentru Sebastian Ghiţă.

Potrivit sesizării transmise de poliţie, care a executat mandatul de arestare preventivă emis joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ghiţă nu a fost găsit până în prezent.

Mandatul european de arestare este solicitat pentru predarea inculpatului, fiind aplicabil în ţările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internaţională este necesară tot pentru predarea inculpatului, fiind aplicabilă însă în ţările care nu fac parte din UE.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Decizia instanţei nu este definitivă, dar este executorie, aceasta putând fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ. În cazul în care decizia de arestare preventivă va fi menţinută de Completul de cinci judecători, Ghiţă ar putea pierde cauţiunea de 60 milioane de lei, depusă când a fost luată măsura controlului judiciar, ca o garanţie că acesta va respecta obligaţiile care îi revin în cadrul măsurii preventive.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este căutat din 21 decembrie 2016, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere. Sebastian Ghiţă nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor, întrucât este sub control judiciar, măsură preventivă luată în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de foşti şefi din Parchet şi Poliţie din judeţul Prahova.

Ultima dată, Sebastian Ghiţă s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro