Marţi, 19 martie 2024 - 6:47:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Belgienii au comemorat victimele atentatelor de la Bruxelles comise cu exact un an în urmă


23 martie 2017

Belgienii au adus miercuri un omagiu victimelor celor mai grave atentate din istoria ţării, comise exact cu un an în urmă la Bruxelles şi soldate cu 32 de morţi şi peste 320 de răniţi, relatează AFP şi DPA.

Ceremoniile de comemorare au început la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem, în prezenţa Regelui Philippe, a Reginei Mathilde şi a câtorva sute de persoane — supravieţuitori, membri ai serviciilor de urgenţă, angajaţi ai aeroportului şi reprezentanţi ai celor mai înalte autorităţi din ţară.

În urmă cu un an, la ora locală 07:58 (06:58 GMT), Ibrahim El-Bakraoui şi Najim Laachraoui, jihadişti afiliaţi grupării Statul Islamic, s-au aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles. Un an mai târziu, la aceeaşi oră, s-a desfăşurat o scurtă ceremonie în faţa intrării în sala de plecări a aeroportului, locul producerii celor două explozii pe 22 martie 2016.

În cadrul ceremoniei a fost interpretată o baladă rock de către soţul uneia dintre angajatele aeroportului decedate în atentat şi au fost citite numele celorlalte 15 persoane, de şapte naţionalităţi diferite, care şi-au pierdut viaţa în acea zi la aeroportul bruxellez — Alexander, Sacha, Justine, Adelma, Rosario, Jennifer, Evita...

Îmbrăcat în negru, Regele Philippe a depus o coroană de flori 'în numele întregii naţiuni', înainte ca cei prezenţi să păstreze un minut de reculegere. ''După întrebări şi tristeţe, a existat această voinţă puternică de a merge înainte'', a subliniat suveranul belgian, care a ţinut să le mulţumească ''celor care îi urmăresc pe vinovaţi''.

''22 martie 2016, ziua în care vieţile noastre au fost date peste cap. De multe ori mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă am fi plecat cu 10 minute mai târziu? Sau dacă am fi condus puţin mai încet? Ce s-ar fi întâmplat dacă? Dar s-a întâmplat'', a spus Lars Waetzmann, a cărui soţie, Jennifer, a murit în atacul de la aeroport.

Comemorările au continuat la staţia de metrou Maelbeek, locul celui de-al doilea atac sinucigaş din 22 martie anul trecut, comis la ora locală 09:11 (08:11 GMT), când alte 16 persoane au fost ucise după ce Khalid El-Bakraoui şi-a detonat o încărcătură explozivă avută asupra sa.

Kristin Verellen, soţia unui bărbat decedat în atacul de la Maelbeek, a citit o poezie despre pierderea soţului său, scrisă de ea la scurt timp după tragedie.

În întregul transport public din Bruxelles activitatea a fost întreruptă pentru un minut, timp în care şoferii şi mecanicii de locomotivă de pe reţeaua de metrou au ţinut apăsate claxoanele.

În staţia Pétillon, de unde a plecat atacatorul-kamikaze pe 22 martie 2016, sirena care anunţă închiderea uşilor trenurilor de metrou a răsunat timp de un minut. Pasagerii au aplaudat, chiar dacă mulţi dintre ei nu înţelegeau ce se întâmplă, conform unui jurnalist AFP.

În acelaşi timp, celebra statuetă Manneken Pis de la Bruxelles a fost îmbrăcată într-un costum de pompier bruxellez.

Cuplul regal, reprezentanţii statului federal şi ai regiunilor belgiene, ca şi preşedinţii Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului European, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Donald Tusk, au inaugurat apoi o sculptură în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, în apropierea clădirii Berlaymont, sediul central al executivului UE.

''Confruntaţi cu această violenţă de neînţeles, bruxellezii şi restul belgienilor, susţinuţi de toate popoarele Europei, au ales să reziste şi să nu-şi piardă speranţa'', a afirmat, într-un comunicat, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

În cursul după-amiezii, trei cortegii, dintre care unul va pleca din Molenbeek, districtul bruxellez care a servit drept ascunzătoare pentru jihadişti, urmează să se îndrepte spre Place de la Bourse, transformată spontan după atentatele de anul trecut într-un adevărat memorial.

La 22 martie 2016, doi kamikaze (Ibrahim El-Bakraoui şi Najim Laachraoui) şi-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului Bruxelles-Zaventem, ei fiind iniţial însoţiţi de un al treilea terorist (Mohamed Abrini, cunoscut şi drept 'bărbatul cu pălărie' de la aeroport) care a fugit şi a fost capturat două săptămâni mai târziu. Un alt atacator-kamikaze (Khalid El-Bakraoui) s-a aruncat în aer în staţia de metrou Maelbeek. Atentatele de la Bruxelles comise în martie anul trecut au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro