Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:21:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


JAPONIA/ Cutremur de 7,3 grade şi alertă de tsunami


7 decembrie 2012

Un seism a avut loc în Japonia, el resimţindu-se puternic în capitala ţării. Cutremurul a fost urmat de o replică destul de puternică, de magnitudine 6,2. Un prim val de tsunami cu înălţimea de un metru a atins coasta de nord-est a Japoniei, puţin după ora 11.00, ora României.

Un cutremur violent a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei, iar o alertă de tsunami a fost lansată imediat, a anunţat postul public de televiziune, relatează AFP.

Cutremurul a fost resimţit puternic şi la Tokyo, unde imobile au fost zguduite puternic, la câteva sute de kilometri sud de epicentru, potrivit unor jurnalişti AFP.

Seismul a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 36,1 kilometri. Cutremurul s-a produs în ocean, la 333 km de Sendai, provincia Honshu, 366 km est de Fukushima, unde este şi centrala nucleară devastată în martie 2011, şi la 490 km est-nord-est de Tokyo.

Cutremurul a fost urmat de o replică destul de violentă, de 6,2, produsă în largul coastei Honshu.

Avertismentul de tsunami a fost emis de către autorităţile nipone pentru zona de coastă din Prefectura Miyagi, care a fost cea mai afectată după cutremurul apocaliptic, cu magnitudinea de 9 pe Richter, din 11 martie 2011, urmat de tsunami devastator, care a provocat tragedia nucleară de la Fukushima şi moartea a 15.000 de persoane.

Avertismentul de tsunami de acum variază între 50 de centimetri şi până la 2 metri, potrivit Centrului american de Avertizări pentru Tsunami din Pacific.

De asemenea, autorităţile nipone au ordonat preventiv evacuări din zonele de coastă ce ar putea fi expuse pericolului unui tsunami, scrie BBC online.

 

UPDATE 12.39 Alerta de tsunami a fost ridicată în toate regiunile, a informat Agenţia Meteorologică niponă , citată de Kyodo

Coastele Japoniei la Pacific însumează peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaïdo şi până la coasta de la est de Tokyo.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro