Joi, 28 martie 2024 - 9:25:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


154 ani de la Unirea Principatelor române Moldova şi Ţara Românească


24 ianuarie 2013

Astăzi se împlinesc 154 de ani de la înfăptuirea unirii principatelor române Moldova şi Ţara Românească. Practic, acest moment istoric este strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza  care a fost ales ca domnitor al ambelor principate.

Unificarea principatelor române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă alipirea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Acest eveniment istoric a fost strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti pe 24 ianuarie 1859. Unirea celor două principate a fost un proces complex ,bazat pe apropierea culturală şi economică între cele două state. Procesul a început în anul 1848. Atunci s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniei lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul războiului Crimeii, petrecut între 1853 şi 1856, a dus la un context favorabil realizării unirii. Convenţia de la Paris din anul 1857 a dus la o înţelegere între marile puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între două ţări , cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune. După ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al celor două state, în anul 1862 , acesta a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în anul 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro