Joi, 25 aprilie 2024 - 10:31:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Două miliarde de creştini sărbătoresc Paştele


8 aprilie 2012

papa"Hristos a inviat" au spus azi-noapte catolicii şi protestanţi din întreaga lume, pentru care cea mai importantă sărăbătoare a creştinilor, Paştele, a venit deja.

La nivel mondial, în prezent există 2,2 miliarde de creştini, aproximativ o treime din Populaţia lumii, arată un studiu relaizat recent. Jumătate din creştini sunt catolici, 37% sunt protestanţi şi 12% sunt ortodocşi.

Pentru catolici şi protestanţi, azi e sărbătoarea Învierii Domnului, cu o săptămână mai devreme decât pentru ortodocşi.

Azi-nopate, Papa Benedict al XVI-lea a început slujba Vigiliei Pascale în Bazilica Sfantul Petru d ela Vatican, iar azi va transmite credincioşilor mesajul său Urbi et Orbi (către cetate şi către lume)

Dupa ritualul binecuvantării focului , Papa a adus lumânarea aprinsă în bazilica în care toate luminile fuseseră stinse.

Când s-a proclamat "Lumen Christi" ("Lumina lui Hristos"), mii de lumânari au fost aprinse, apoi bazilica Sfântu Petru a fost iluminată în intregime, simbolul reîntoarcerii la viaţă din moarte.

De la Marea Schismă din 1054, adică de la separarea  Bisercii Creştine Ortodoxe de cea Romano-Catolică, Paştele se sărbătoreşte la intervale diferite, care variază de la o săptămână - cum se întâmplă anul acesta - la cinci săptămâni - cum a fost în 2008.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro