Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:44:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Presedintele Germaniei se află sub tirul opozitiei pentru un credit si concedii "cu cantec"


25 decembrie 2011

wulffIn cuvantarea traditionala de Craciun, presedintele Germaniei, Christian Wulff, a pledat pentru o "societate deschisa" si pentru o Europa unita, fata in fata cu criza. Despre relatiile sale confortabile cu antreprenorii prieteni, Wulff a tacut chitic, cu toate ca toata lumea se astepta la o clarificare finala din partea celui care intrupeaza instanta morala suprema in Germania. Cat poate un politician sa profite de avantajele functiei, in scop personal, si care sunt compromisurile la care se expune? Trecutul sau ca ministru de land loveste ca un bumerang in actualul presedinte Wulff si multi sunt de parere ca 'favoritul' lui Merkel ar trebui sa-si dea demisia din functie.

Ce i se reproseaza lui Wulff ? Dupa informatiile publicatiei Spiegel, "ca premier in Niedersachsen, el a inselat Parlamentul de land".  In luna februarie 2010, el a fost intrebat de Verzi daca intretine relatii de afaceri cu prietenul sau Egon Geerkens. "Nu, a transmis Wulf", scrie Spiegel, adaugand ca "aceasta afirmatie nu mai este azi plauzibila". Prin declaratiile sale anterioare si musamalizarea unor avantaje dobandite in trecut, cel mai probabil prin functia politica detinuta, credibilitatea actualului presedinte al Germaniei are de suferit.

Varianta oficiala era ca Wulff ar fi primit un credit de peste 500.000 de euro de la Edith Geerkens, sotia unui om de afaceri. Banii ar fi provenit insa cu adevarat de la Egon Geerkens. Creditul era destinat cumpararii vilei personale a familiei Wulff si a fost obtinut "de la BW-Bank in conditii suspect de avantajoase, printr-o constructie financiara extrem de complexa". Cu acest credit a fost acoperit cel initial, dobandit de la Geerkens.
Lui Wulff  i se mai reproseaza si repetatele concedii scumpe la prieteni afaceristi: unul e seful consiliului de administratie al firmei Talanx, Wolf-Dieter Baumgartl, altul e  fondatorul AWD, Carsten Maschmeyer. Si bineinteles, vechiul amigo Egon Geerkens.

Omul de afaceri de 67 de ani ii e prieten lui Wulff de peste 20 de ani, de cand acesta din urma a ajuns consilier al CDU la primaria din Osnabruck. De conditie mai degraba modesta, Wulff a urcat in schema de partid in mod constant, ajungand premier de land iar apoi presedinte al Germaniei. Nu i-a fost usor, caci Opozitia a prezentat la alegerile din iunie 2010 un contra-candidat puternic, pe militantul pentru drepturile cetatenilor din fosta DDR, Joachim Gauck. Insa favoritul lui Merkel a invins "la mustata", in a treia runda de vot din Adunarea Federala si doar dupa ce comunistii s-au retras din competitie.

In varianta unei demisii a lui Wulff si in conditiile in care liberalii care fac parte din coalitia de guvernamant plutesc in jurul a 2% din preferintele electoratului, guvernul condus de Merkel, si asa destul de zdruncinat de politica dusa in problema salvarii monedei Euro, ar putea suferi o lovitura greu de parat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro