Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen afirmă că a găsit glifosat, un erbicid suspectat că ar fi cancerigen, în concentrații cuprinse între 0,46 și 29,74 micrograme la litru în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania, cantitatea cea mai mare depășind de 300 de ori limita maximă – de 0,1 micrograme la litru – stabilită pentru apa potabilă.
Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacționat imediat și a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană "ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi". "Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze", a mai spus el.
Asociația Agricultorilor din Germania (DBV) a menționat că această Germania are "cea mai strictă lege din lume" în privința folosirii erbicidelor. În opinia sa, glifosatul găsit în bere ar putea proveni din orzul importat (din care se obține malțul), excluzând posibilitatea ca substanța respectivă să fi fost prezentă în alte materii prime utilizate la fabricarea berii. Această presupunere ar afecta în principal Franța, Danemarca și Regatul Unit, scrie EFE.
Glifosatul este un erbicid foarte răspândit pe întreaga planetă, mai ales după ce a început să fie comercializat de firma Monsanto, în anii '70, precizează Reuters, adăugând că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că această substanță este probabil cancerigenă pentru oameni. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a fost de altă părere, iar în prezent, Uniunea Europeană analizează dacă să reînnoiască aprobarea pentru utilizarea glifosatului.
Germania este cel mai mare producător de bere din Europa și se situează pe locul al doilea la nivel global în privința consumului acestei băuturi alcoolice. Legea purității berii germane "Reinheitsgebot" – care va împlini 500 de ani în 2016 și este una dintre cele mai vechi reglementări legislative în domeniul siguranței alimentare – prevede ca berea să se producă doar din malț, hamei, drojdie și apă.
Mărcile vizate de controversatul studiu al Institutului pentru Mediul Înconjurător din Munchen (inclusiv concentrația de glifosat) sunt:
- Hasseröder Pils – 29,74 μg/l (ppb)
- Jever Pils – 23,04 μg/l
- Warsteiner Pils – 20,73 μg/l
- Radeberger Pilsner – 12,01 μg/l
- Veltins Pilsener – 5,78 μg/l
- Oettinger Pils – 3,86 μg/l
- König Pilsener – 3,35 μg/l
- Krombacher Pils – 2,99 μg/l
- Erdinger Weißbier – 2,92 μg/l
- Paulaner Weißbier – 0,66 μg/l
- Bitburger Pils – 0,55 μg/l
- Beck’s Pils – 0,50 μg/l
- Franziskaner Weißbier – 0,49 μg/l
- Augustiner Helles – 0,46 μg/l
Lista completă ''Reinheitsgebot'' a fost difuzată de pagina web www.sustainablepulse.com.