CONTACT

Un beci şi coniac maturat în butoaie de stejar timp de peste 80 de ani, găsite la Bardar


 

În timpul lucrărilor de renovare a uzinei Bardar, a ieşit la iveală un beci vechi din piatră, care datează din anul 1929 şi a fost construit încă de întreprinzătorul german Müller.

Acest lucru a fost confirmat şi de arheologul austriac Gol Oehra, invitat în Republica Moldova de către Vinăria Bardar pentru a face cercetări. Potrivit specialiştilor, construcţia a fost parţial distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă aceasta are valoare istorică şi trebuie să fie conservată. Surprinzător, în interior au fost descoperite 9 butoaie de stejar cu coniac distilat de struguri.

„Sunt nişte galerii, nişte tunele care se intersectează. Au o lungime de aproximativ 100 de metri. Ne rămâne să vedem cum putem conserva aceste vestigii şi să luăm o decizie în sensul protejării acestora. Atât de multă răbdare în a păstra un Divin nu cred că putea avea cineva. Se vede că Müller a vrut să ne lase o comoară şi i-a reuşit de minune”, a declarat Mihai Duca, directorul Vinăriei Bardar.

Între timp, conducerea Vinăriei Bardar vine cu o surpriză pentru toţi cei care vor să deguste coniacul păstrat de peste 8 decenii în butoaiele de stejar. Astfel, primii 40 de doritori, care se vor înregistra, vor putea participa la o degustare de senzaţie care va avea loc în beciul istoric.

„Este un divin vechi, fabricat după tehnologia lui Müller. Şi pentru noi a fost curios să îl degustăm şi să realizăm că gustul lui este unul calitativ şi armonios, că s-a perfecţionat de-a lungul anilor şi a devenit un buchet complex de arome. Motiv pentru care am decis ca acest divin trebuie să rămână întipărit şi în memoria altora”, a menţionat Vitalie Iovu, şeful secţiei de producere. „Doar struguri, stejar şi răbdare”.

Despre Vinăria Bardar

În 1929, întreprinzătorul german Müller a pus bazele Vinăriei Bardar şi a construit o mică distilerie în comuna Bardar. În anii`40, mica distilerie s-a transformat într-o adevărată fabrică de producere a distilatelor şi vinurilor.

În prezent, Vinăria Bardar se află în top 3 producători de divinuri din Republica Moldova. Vinăria Bardar produce Divinuri – distilate de vin învechite de 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, 12 ani, 15 ani, 20 de ani şi 25 de ani. Un alt tip de distilat, de obicei maturat până la 3 ani, se numeşte brandy.

Vinăria Bardar se află în zona Codrilor, o regiune situată la 15 km de Chişinău, care reprezintă inima podgoriilor de struguri albi.

Sursa:unimedia.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

Citește și...

Anunț public privind emiterea Deciziei de încadrare revizuită

Publicul interesat este informat asupra luării deciziei de încadrare...

Urs surprins de camerele de supraveghere rătăcind printre case, în Vălenii de Munte/ VIDEO

Urs surprins de camerele de supraveghere rătăcind printre case!...