Familia Tămășan este o familie tipică de ardeleni. Dar, spre deosebire de alții au dovedit generozitate împărțind roadele dealurilor de la Uila cu toți cei dornici de a consuma produse naturale. Uila este un sătuc mic, cu oameni gospodari, component al comunei Batoș, județul Mureș. O comună renumită în România pentru Festivalul Mărului
De la siropuri, dulceţuri, compoturi, murături, iuţeli şi zacuşti, până la vişinată, afinată şi palincă, toate aşezate în borcane şi borcănele, în sticle şi sticluţe, foarte frumos etichetate.
Familia Tămășan are o livadă de peste 25 de hectare cu meri, peri,pruni, cireși și vișini. Apoi o plantație cu arbuști fructiferi: zmeur, coacăz, muri,afini, trandafiri pentru dulceaţă. Iar la toate acestea se adaugă o grădină de legume în care se cultivă ardei, castraveți, ceapă, tomate. Toate produsele sunt transformate în conserve preparate doar după rețete tradiționale. În plus, Emil Tămășan, sufletul afacerii de la Dealurile Uilei, nu apelează niciodată la fructe și legume de import, iar toate ingredientele pentru produsele lor sunt 100% românești.
Etichetele frumoase ale conservelor de la Dealurile Uilei sunt creația fiicei lui Emil Tămășan, Bianca, arhitect de profesie. Fiecare sortiment are propria etichetă, frumos desenată și ușor de recunoscut de către clienții fideli.
Minunățiile produse de Dealurile Uilei le găsiți și în acest weekend la Târgul cu Bunătăți și Dichisuri de la Sinaia. Pentru că în weekendul 2-4 iulie, Târgul cu Bunătăți și Dichisuri se întoarce la Sinaia cu noi surprize pentru turiști și pentru localnici.
Ce găsiți la târg?
Surpriza ediției actuale a Târgului cu Bunătăți și Dichisuri o reprezintă meșterul popular ceramist special, Nana Bledea. Aceasta a preluat meșteșugul de la părinții ei, la vârsta de 18 ani, iar acum se pregătește, alături de soțul ei, să transmită tradiția moștenită, fiului lor de 14 ani. Nana Bledea păstrează tradiția olăritului, însă i-a adăugat o amprentă personală, prin scoaterea în relief a picturii și folosirea unei palete de culori mai vii. Pe toată durata târgului, Nana Bledea va avea demonstrații de olărit, care suntem convinși că vor atrage foarte mulți spectatori.
Categoria gurmanzi este reprezentată de bunătăți din care cu siguranță măcar veți dori să degustați: brânză și specialităti din lapte de oaie și vacă din zona Fundata – telemea proaspătă, urdă cu mărar, cașcaval cu piper, ardei sau chimen, cașcavea, brânză de burduf în coajă de brad, preparate din carne de porc și vită argeșene – jumări, cârnați tăiați la bardă, șuncă ținută la bauiț cu usturoi și boia, dar și dulcețuri și gemuri, compoturi, siropuri, zacuscă și specilități din ardei iute, tarhon, hrean sau sfeclă, de pe dealurile Uilei, din Mureș. Turta dulce pictată manual, covrigii argeșeni, ciocolata de casă, baclavalele turcești cu nucă sau fistic, caimac sau apă de trandafiri, mierea și preparatele apicole din stupină vrânceană sunt doar câteva dintre dulciurile din copilărie pe care le veți găsi la Târg. Sigur veți găsi ceva bun dacă veți intra în târg, și cu siguranță, mult mai multe decât cele descrise mai sus.
În zona dichisurilor veți găsi artiștii handmade și meșterii populari și veți avea de admirat și bineînțeles, de cumpărat, bijuterii din pietre semiprețioase, decorațiuni, obiecte de decor la care s-a folosit lavanda, ii tradiționale, cosmetice naturale, ceramică tradițională, minunate obiecte vestimentare împâslite cu lână, adevarate opere de artă.
Așadar, nu uitați! În weekend aveți program de Târgul cu Bunătăți și Dichisuri! Unde? La Sinaia, pe Bulevardul Carol!