Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis o serie de recomandări pentru perioada cuprinsă între 1 Mai și Sărbătorile de Paști, concentrandu-se pe verificarea și asigurarea calității produselor specifice acestor sărbători.
ANPC a anunțat că desfășoară acțiuni de control la nivel național pentru a monitoriza modul de comercializare a produselor alimentare importante pentru această perioadă. Printre produsele vizate se numără cele de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, ciocolată, ouă, bere, vin și alte băuturi alcoolice.
Consumatorilor li se recomandă să fie atenți la aspecte mportante la achiziționarea acestor produse. Printre acestea se numără:
- Verificarea aspectului produselor din carne tocată și a etichetelor;
- Evitarea achiziționării de carne de la surse neautorizate și lipsa verificării calității produselor;
- Atentie la aspectul și etichetarea ouălor, evitând cumpărarea de ouă cu coaja spartă sau murdare;
- Achiziționarea ciocolatei și a produselor din ciocolată numai din locuri autorizate și verificarea informațiilor de pe etichete;
- Verificarea etichetelor băuturilor alcoolice, inclusiv a vinului, pentru a asigura informații corecte și completa.
ANPC a subliniat că urmărirea acestor recomandări este esențială pentru a evita problemele de sănătate și pentru a asigura o sărbătoare sigură și plăcută pentru toți consumatorii. De asemenea, au fost prezentate și unele abateri observate în trecut, pentru a sensibiliza consumatorii asupra riscurilor potențiale asociate cu achiziționarea produselor neconforme.