Se estimează că prețurile alimentelor vor înregistra o creștere semnificativă în perioada următoare, cu o medie de 10% pe produs, iar coșul de Crăciun ar putea deveni cu 15-20% mai costisitor, avertizează Dragoș Frumosu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Creșterea prețurilor la carne și produse lactate este generată de costurile tot mai mari ale furajelor, de majorarea tarifelor energetice și de impactul creșterii salariului minim asupra angajatorilor. Frumosu a explicat: „Estimăm o majorare de aproximativ 10% pentru fiecare produs alimentar. Coșul de Crăciun va costa cu 15-20% mai mult, iar cozonacul ar putea ajunge să fie dublu față de prețul actual. Consumatorii ar putea să se îndrepte spre carnea de pui, care este mai accesibilă decât carnea de porc. De asemenea, ne așteptăm ca, începând din luna ianuarie, să vedem falimente în rândul anumitor producători.”