Marţi, 19 martie 2024 - 4:06:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dr. Tudor Mihaela – medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spital Lotus, despre riscuri şi frica de anestezie „In faţa unei ameninţări, oamenii au trei modalităţi de abordare a problemei: încremeneşti, fugi, lupţi.”


15 iunie 2018




Doamna doctor, ce v-a determinat să alegeţi această specialitate, anestezie şi terapie intensivă?


Complexitatea acestei specialităţi m-a determinat să fac alegerea. Este cu totul aparte, extrem de tehnologizată şi presupune cunoştinţe medicale aprofundate, iar upgrade-urile se petrec cu o viteză ameţitoare.

Aveţi o experienţă vastă, aţi lucrat în Franţa şi în Belgia. Există frica de anestezie acolo?

Frica de anestezie este prezentă peste tot, majoritatea pacienţilor experimentează acest sentiment. Totul pleacă de la o stare pe care nu o poţi controla, viaţa ta este în mana altcuiva. Cu toţii avem un grad de anxietate în faţa unei situaţii noi, necunoscute. De aceea este foarte important consultul preanestezic, unde se realizează o legatură între pacient şi medicul anestezist. Frica are la bază un fapt dar trebuie să fie explicată în context şi în detaliu.

Cum priveste un pacient anestezia?

Foarte mulţi înteleg în ce constă procedeul, au încredere că totul va decurge bine şi de obicei sunt optimişti. Gradul de anxietate se reduce considerabil dupa discuţia preanestezică.

De cate tipuri poate fi anestezia?

Există mai multe feluri de anestezie:

A. generală – cel mai cunoscut tip de anestezie, presupune administrarea intravenoasă a unei combinaţii de medicamente pentru a te adormi şi a reduce la minim durerea;

A. regională – în care sunt incluse anestezia spinală, blocurile de nervi periferici, cateterul epidural;

A. locală – utilizată pentru proceduri minore;

Sedarea – administrarea de doze mici de anestezic pentru a induce anxioliza, hipnoza şi amnezie anterograde (pentru a fi relaxat şi somnolent) -twilight sleep.

Cum se realizează pregatirea pentru anestezie?

Pregatirea pentru anestezie începe cu consultul preanestezic, cand se obţin date importante despre istoricul medical al pacientului cât şi despre latura sa psihologică. Antecedentele medico-chirurgicale ale pacientului ajută anestezistul în a găsi cea mai bună variantă pentru a reduce la minim riscurile intra şi post operatorii.

Important este ca pacientul să fie conştient şi compliant la terapie şi indicaţiile medicului. Acest lucru se concretizează prin semnarea acordului informat pentru anestezie a pacientului.

Care sunt riscurile anesteziei?

Fiecare tip de anestezie comportă riscuri apreciate în contextul clinic al pacientului.

În cadrul examenului preanestezic se identifică şi riscurile la care este supus sau nu pacientul: riscul operator, riscul anestezic, riscul de aspiraţie gastrică, riscul de ischemie perioperatorie, riscul de agravare a bolii de fond, riscul tromboembolic, riscul infecţios, riscul de sângerare, toate cum spuneam, judecate în context.

Prin ce este specială munca într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă?

Munca într-o secţie ATI este complexă. Ea îmbină cunoştinţele medicale, manualitate în efectuarea tehnicilor, respectarea unor protocoale, promptitudine, implicare şi asumare.

Cum simtiţi că trebuie să fie o echipă în timpul unei intervenţii? La Spital Lotus simtiţi că faceţi parte dintr-o echipă, cum colaboraţi cu ceilalti medici?

O echipă trebuie să fie unită. Este ca un joc de puzzle, unde orice piesă este importantă. La Spitalul Lotus suntem o echipa extraordinară, unită, omogenă. Colaborarea este una foarte bună, ce asigură corectitudinea unui diagnostic şi a unei indicaţii chirurgicale, o evaluare preoperatorie  exhaustivă, toate în beneficiul pacientului.

Dumneavoastră aveţi parte de foarte multe emoţii, cum reuşiţi să vă protejaţi?

Familia este cea care reuşeşte să mă echilibreze emoţional, activităţile creative şi cele în aer liber sunt un antidot în cazul meu. Sindromul burnout este frecvent întalnit în specialitatea noastră, de aceea este important să identificam şi să găsim remedii. Cu stilul de viaţă pe care îl ducem, din ce în ce mai alert şi mai indiferent faţă de nevoile personale, fiecare dintre noi riscă să ajungă la burnout.

Ce i-aţi sfătui pe cei care din teama de anestezie renunţă la a face intervenţii chirurgicale care le pot salva viaţa?

Anestezia este una dintre cele mai înfricoţătoare părţi ale unei operaţii. În realitate anestezia este una dintre cele mai sigure proceduri medicale, datorită progreselor realizate în domeniul tehnologiei şi în precesul de dezvoltare al medicamentelor. Aşadar, i-aş sfătui să-şi înfrangă teama şi să vină la o discuţie cu medicul anestezist.

Cum putem să ne învingem teama? Ce ne sfătuiţi?

În faţa unei ameninţări, oamenii dar şi animalele au trei modalităţi de abordare a problemei: incremeneşti, fugi, lupţi. Frica trebuie înfruntată. Curajul nu vine singur, dacă nu faci ceva în această privinţă. Încă o dată, este foarte importantă realizarea unui dialog medic-pacient, unde evaluăm situaţia,  identificăm blocajele şi încercăm să găsim resurse pentru a le depăşi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro