CONTACT

FOTO Poveste de toamnă în Breaza turistică, orasul cu cel mai ozonat aer din Europa de Est

 

 

I se mai spune „Davosul României” sau „Sectorul 7 al Bucurestiului”, vorbim despre orasul prahovean Breaza, poarta de deschidere a Văii Prahovei. 

Clima si aerul extrem de ozonat, excelente pentru tratarea căilor respiratorii, i-au atras denumirea de „Davosul României“, fiind comparat permanent cu celebrul orăsel din Elveția.  Linistea Brezei a atras si foarte mulți bucuresteni care si-au construit case de vacanță aici, aducând si porecla de… „sectorul 7 al Bucureştiului“.

Cu aceste informații stiute cu mult înainte, am acceptat invitația Primăriei Orasului Breaza si a agenției „Viața ca o vacanță” de a petrece o zi ca turist la Breaza. Un concept interesant, pentru că oamenii cred că în orasele mici nu poți face turism. 

Doina Marinescu, împreună cu primarul Bogdan Novac si viceprimarul Emanuel Necula, au încercat să ne demonstreze că poți petrece o zi la Breaza fără a te plictisi si fără a simți cum trece timpul. 

Breaza- de la turism la industrie

Excursia noastră, realizată cu microbuzul celor de la AutoKlass, a început cu o oprire la cea mai spectaculoasă pensiune din Breaza (asa cum vă spuneam într-un alt articol) – Casa Ianuș. 

CITESTE SI   „10 pentru ie” 2024 s-a încheiat într-un loc de poveste din Breaza: Casa Ianuş

Ca de obicei, doamna Lenuș s-a dovedit a fi o gazdă excelentă, iar grupul de jurnalisti mai-mai că si-ar fi petrecut toată ziua în grădina Casei Ianuș. Nu de alta, dar plăcintele si cornulețele doamnei au fost ca de obicei la mare înălțime, iar cafea adusă de domnul Ianuș perfectă pentru un început de zi superbă de toamnă. 

Povestea doamnei avocat care a lăsat agitația Bucurestiului pentru micuțul orăsel prahovean este fascinanță, ori de câte ori o asculți.  Iar pensiunea elegantă a soților Ianuș (catalogată ingrat de legile românesti cu doar trei stele) dezvăluie noi surprize la fiecare vizită. 

În superba grădină a Casei Ianuș funcționează si Cafeneaua LeNuș, creată specială pentru oricine caută o oază de relaxare în natură. 

“Deocamdată vin doar bucureştenii care au case în Breaza şi care sunt obişnuiţi cu cafeaua băută în oraş. Mi-am propus să organizez seri culturale, lansări de carte pentru că e un loc care se pretează pentru aşa ceva. De gătit, gătim doar pentru turiştii cazaţi la noi pentru care servim toate cele 3 mese ale zilei”, a mai precizat doamna Lenuș, care este specialistă în plăcintele machedonesti, cu care îsi răsfață permanent oaspeții.

Haine scumpe, produse la Breaza

Cea de a doua oprire din infotrip-ul nostru a fost într-un loc surprinzător. Stiați că geaca scumpă de firmă exclusivistă pe care o admirați la vreo vedetă ar putea fi realizată la Breaza?  Da, pentru că din 1998, firma Biancospino lucrează pentru unele dintre cele mai mari branduri din lume. Din motive de confidențialitate nu vă putem dezvălui numele firmelor care isi iau produsele de la Breaza, dar vă informăm doar că sunt spectaculoase. Vorbim despre branduri de top pe care le regăsiți pe scenele marilor festivaluri de modă de la Paris, Milano sau New York. Antonio Bembo ne-a povestit că a venit la Breaza în urmă cu mulți ani, fiind atras de ii-le românesti. Treptat, treptat s-a gândit că micul orășel prahovean este perfect pentru fabrica pe care familia sa dorea să o dezvolte. Acum are 440 de angajați, marea majoritate localnici. La Biancospino sunt angajați si 40 de muncitori asiatici, care locuiesc într-o pensiune special construită pentru ei la Adunați.  

Antonio ne-a explicat că toți sunt soț si soție pentru că astfel lucrătorii sunt stabili, neexistând dorul de familie.  

Părăsim firma care produce haine scumpe si plecăm printr-o plimbare prin Breaza, descoperind farmecul unui orășel de provincie, adorat de personalități.

Case vechi, cu personalitate

Stiați că Regele Carol I al României, în drum spre Sinaia, se oprea întotdeauna la Breaza la o cofetărie locală pentru a savura o prăjitură?  Puțină lume cunoaste această poveste, iar vechea cofetărie nu mai există acum. Există, în schimb, zeci de case cochete, care ascund povesti unor personalități ale României.

În aerul ozonat al Brezei, Mihail Sebastian a scris „Jocul de-a vacanța” și „Steaua fără nume”. Si Mircea Eliade a fost fascinat de aerul micuțului orășel de pe Valea Prahovei. Grigore Moisil, Paul Goma, sculptorul Mac Constantinescu, soția sa dansatoarea Floria Capsali, Gala Galaction, generalul Ion Manolescu, artistul Ion Manolescu, Radu Beligan, Adrian Păunescu, Vladimir Găitan sunt doar câteva dintre numele mari care au iubit Breaza.  

De altfel, localnici spun că în oras 5000 de clădiri sunt ale brezenilor, iar tot cam 5000 aparțin oamenilor veniți din afara Brezei. 

URBAN 61, bucate pe toate gusturile

După periplul pe la casele cu povești ale Brezei, ne-am oprit să ne potolim foamea la Urban 61, terasa-restaurant de lângă intrarea în Parcul Constantin Brâncoveanu. Gazdele noastre, Nicoleta si Dragoș, foști ospătari, si-au luat destinul în mâini si au devenit patroni. Gestionează  locația din centrul orasului si ne-au mărturisit că nu îsi închipuiau cât de dificil este să fii antreprenor. Meniul este conceput de Nicoleta, care nu se sfieste să gătească, dar si servească la mese. 

„De mică mi-a plăcut să gătesc împreună cu bunica, iar când am deschis aici si nu găseam bucătar, am început să prepar ceea ce stiam de acasă. Ciorbe, supe, pastramă, mâncare cu gust, cum îmi place să spun”, ne povesteste tânăra.

Treptat în meniul de la Urban 61 au apărut si preparate mai sofisticate, dar extrem de gustoase. Rața cu portocale si salata de guacamole au fost extrem de apreciate de jurnalistii participanți la presstrip-ul celor de la „Viața ca o vacanță”. La fel de apreciate au fost si bulzul, coastele marinate, burgerul sau pastrame, dar punctul forte al localului îl reprezintă de departe papanașii.

Dacă ajungeți la Breaza, opriți-vă la Urban 61 si încurajații pe cei doi tineri. Îi găsiți cu siguranță în restaurant pentru că nu există zi în care să lipsească de la restaurant. 

Profile metalice si mobilier urban

Părăsim Urban 61 cu gândul la preparatele delicioase si ne îndreptăm spre o alte afacere care face cinste orasului. Lavitex  este unul dintre cei mai importanți producători de mobilier urban, echipamente de joacă si confecții metalice din zona Prahovei si nu numai.

300 de angajați lucreză la firma lui Valeriu Chivu, dar cea mai mare problemă o reprezintă chiar forța de muncă.

Pentru aceasta, Chivu a încheiat un parteneriat cu UCECOM Ploiesti si a devenit parte a învățământului dual, calificând operatori CNC (masini cu comandă numerică).  

Avem 22 de elevi în clasa a X-a şi  8 la clasa a IX a. Vin si fac practică la noi, iar aici chiar învață să facă piese metalice. Iar cei mai buni sunt angajați la noi în firmă. Este mare nevoie de muncitori calificați, dar din păcate puțini copii se îndreaptă spre meserii”, ne-a povestit Valeriu Chivu.

Extrem de mândru, ne-a prezentat invenția fiului său, containere modulare destinate colectării selective, extrem de apreciate în domeniu. Containerele produse la Breaza vor fi montate în foarte multe localități din România, mai ales că sunt dotate cu sistem antidistrugere si vor fi un pas spre modernizarea acestui domeniu la care țara noastră este extrem de deficitară.  

Iar ca un fapt inedit, familia Chivu a cumpărat si vechile cuptoare de var ale Brezei, pe care au început să le restaureze dorind să transforme zona într-una de relaxare pentru localnici si turisti. 

Mere de Breaza

Stiați că la Breaza există câteva zeci de hectare de pomi fructiferi? Că spre exemplu, merele pe care le cumpărați dintr-un lanț de marketuri ar putea fi cele culese din „Livada lui David” ?

În cartierul Valea Târsei se află Livada lui David, o zonă cu peste 30 de hectare de pomi fructiferi (meri, ciresi, piersici, pruni) care se dezvoltă perfect, iar în curând ar putea deveni o concurență reală a celebrelor fructe de Voinesti. Am ajuns în plin cules al merelor si nu ne-am putut abține să luăm câte unul si să savurăm dulceata fructelor în lumina apusului. Ca într-o adevărată Grădină a Raiului… 

Cătălin David, fiul proprietarilor, ne-a povestit despre cât de mult se munceste pentru a avea o plantație competitivă si ne-a mărturisit că nu prea există zile libere când gestionezi o astfel de afacere. 

Anda Mănescu, zâna iilor care au făcut celebră Breaza

Nu puteam vizita Breaza fără a vorbi despre celebra ie de Breaza. Iar cea mai potrivită pentru a prezenta acest brand este Anda Mănescu, cea care a devenit o adevărată promotoare a cămeșei tradiționale, cusute cu atâta pasiune de brezence.

Magazinul Andei îl găsiți chiar în centrul orasului, iar aici veți descoperi o mulțime de ii din borangic sau pânză topită, vechi sau noi. Talentata Anda încearcă să atragă spre cusătura tradițională si generația tânără, iar din acest motiv are o mulțime de haine tineresti (geci, tricouri, hanorace) brodate cu motive tradiționale. Superbe si tocmai bune de purtat la scoală, atunci când vrei să îți faci invidiosi colegii de clasă.

La Anda Mănescu veți găsi si o mulțime de accesorii lucrate manual, cărți superbe si alte daruri perfecte pentru prieteni, dar si pentru tine. 

Liziera de pini de la Poarta Brezei

Un punct de atracție mai puțin cunoscut, dar extrem de drag brezenilor este Liziera de pini, cea care marchează limita teritorială cu comuna Adunați.  Un loc de poveste, unde probabil s-a născut legenda băciței care a dat numele Brezei. Un loc în care cerul se împleteste cu pădurea, iar culorile apusului sunt parcă pictate.  Totul în culorile toamnei pentru ca excursia noastră să fie perfectă. Întrebați localnicii cum puteți ajunge la Poarta Brezei, iar imediat în apropiere veți descoperi si liziera de pini. Nu veți regreta, iar dincolo de fotografiile superbe, veți rămâne cu o altă bucurie pentru suflet. 

Supa de găină de la Punctul gastronomic local Curtea cu găini de rasă 

Seara târziu, când frigul începea să devină pătrunzător, am ajuns la doamna Luminița, gospodina Punctului gastronomic local Curtea cu găini de rasă. Era deja întuneric, eram obosiți după o zi minunată, iar tuica de casă si murata doamnei au reprezentat „tratamentul” perfect pentru oboseală. Gazdele ne asteptau cu platouri cu bunătăți tradiționale (brânză, suncă, ceapă, rosii, etc), dar supa de găină, caldă, ne-a făcut să uităm rapid de oboseală si să ne dorim să mai rămânem.

Am mai rămas doar ca să savurăm friptura si pilaful Luminiței, dar si plăcinta cu mere, ca la bunica. 

Legendele oraşului

Plecăm spre Ploiesti cu gândul la aerul curat de la Breaza si cu dorința de a reveni cât mai repede. Si nu putem încheia fără a vă spune legenda legată de numele oraşului.

Potrivit acesteia, demult, prin părţile binecuvântate în care se află actuala staţiune trăia un cioban care îşi păstorea mioarele pe pajiştile de sub geana codrilor. Într-o dimineaţă, băciţa a pus la fiert laptele muls proaspăt şi cuprinsă de oboseală, căci noaptea îi fusese fără somn din cauza drumului anevoios pe care-l străbătuse tocmai din Ţara Bârsei sau din Ţara Făgăraşului ori din cauza lupilor flămânzi ce dăduseră târcoale turmei, adormise. Laptele se umflă, dădu în foc şi o atinse pe obraz, lăsându-i câteva semne, pricină pentru care de atunci toţi semenii ei i-au zis Breaza.

Si dacă v-a plăcut relatarea noastră, mergeți la Breaza să descoperiți si alte atracții locale. Mai sunt multe altele… 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

Citește și...

Campionatul Național de Gimnastică Ritmică de la Ploiești reunește cele mai bune gimnaste din România

Ploieștiul devine, în aceste zile, locul unde eleganța și...

Băiețel de 9 ani, căutat de autorități după ce a dispărut de la o stână din Dâmbovița

Băiețel de 9 ani dat dispărut de autoritățile...

Arest la domiciliu după ce a ignorat ordinul de protecție

Arest la domiciliu după ce a ignorat ordinul de...