Miercuri, 4 decembrie 2024 - 10:11:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Atenţie, prahoveni! Ce trebuie să ştiţi despre sacrificarea porcilor de sărbători


29 noiembrie 2024

Pentru a ne bucura de Sărbătorile de iarnă în siguranţă, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova a început o serie de măsuri speciale pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare şi răspândirea pestei porcine africane. Iată ce trebuie să ştiţi:

Examinarea obligatorie a cărnii de porc sacrificat
Dacă sacrificaţi porci în gospodărie pentru consum familial, carnea trebuie obligatoriu testată pentru trichineloză. Acest examen este făcut de specialişti veterinari la unul dintre cele 15 centre din oraşe şi 40 din comunele judeţului Prahova. Trebuie să vă prezentaţi cu:

  • Cartea sau buletinul de identitate.
  • Crotalia auriculară a porcului sacrificat.
  • Proba de carne, care constă în pilierii diafragmatici (două bucăţi în formă de "V"), sau, dacă nu sunt suficienţi, bucăţi de diafragmă, muşchi intercostali sau baza limbii.

Unde puteţi face testul?
Examinarea trichineloscopică se poate face la:

  • Centrele DSVSA (Halele Centrale Ploieşti, alte locaţii din oraşe şi comune).
    Costul este de 31 de lei la centrele oficiale şi între 50-60 de lei la cabinetele veterinare particulare.

Ce se întâmplă dacă porcul are trichineloză?
Carnea şi produsele din porc vor fi confiscate şi distruse într-o unitate autorizată. Proprietarul va fi despăgubit numai dacă animalul era identificat (avea crotalia) şi era înregistrat în baza naţională.

Reguli pentru transportul porcilor vii
Dacă doriţi să transportaţi porci, trebuie să aveţi documentele necesare:

  • Certificat sanitar-veterinar.
  • Document de circulaţie.
  • Aviz interjudeţean, dacă îi duceţi în alt judeţ.

Controale în pieţe şi magazine
În perioada sărbătorilor, echipe mixte de inspectori DSVSA, poliţie şi alte autorităţi vor verifica măcelăriile, pieţele şi magazinele. Carnea cumpărată de la surse neautorizate, precum vânzările stradale, poate fi periculoasă pentru sănătate.

Cum să rămâneţi în siguranţă

  • Cumpăraţi carne şi produse de porc doar din locuri autorizate sanitar-veterinar.
  • Evitaţi achiziţiile din surse necunoscute.
  • Pentru orice reclamaţii sau probleme, sunaţi la DSVSA Prahova la numărul 0244571751.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro